Simson: astmeline tulumaks on üks majandustsükli naturaalsetest pehmendajatest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna liikme Kadri Simsoni sõnul aitab majandustsüklite mõju majandusele leevendada astmeline tulumaks, reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi hinnangul oleks see aga lootusetu, sest ei ole ette teada tsükli iseloomu, kas see on tõusul või languses.

«Rääkisime ka kriisi tipphetkedel, et üks naturaalne majandustsüklite pehmendaja ongi astmeline tulumaks, sõltub sellest, kuidas inimeste sissetulekud liiguvad ja kui kriisiajal see hoiab langust väiksemana, siis buumiajal hoiab see meeletut mullitekkimist madalamana,» selgitas Simson ETV «Foorumis» ERR Uudiste teatel.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige Sven Sester nõustus rahandusministriga, ta selgitas, et ka Euroopa rahad annavad täna võimaluse vajadusel tsüklite vastu töötada. «Kui turg tõmbub koomale, siis just need on hetked, kui riik võiks teha suuremaid kulutusi infrastruktuurile, kui küsimus on selles, kas riik peaks jälgima seda ja mõjutama nende meetmetega, mis tal kasutada on, siis vastus on jaatav, riik peaks aktiivselt osalema,» rääkis Sester.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Rannar Vassiljev märkis, et majanduse tsüklilisust peaks leevendama pigem fiskaal- või eelarvepoliitikaga, mitte niivõrd maksupoliitikaga, ta tunnistas, et on tõesti mõni maks, näiteks töötuskindlustusmaks, millega on võimalik seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles