Lehis: maksude edetabel ei arvesta tööjõumakse

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits

Eesti Maksumaksjate Liidu tegevjuhi Lasse Lehise sõnul ei ole äsja avaldatud Tax Foundationi konkurentsivõime edetabelis, kus Eesti sai esikoha, pööratud tähelepanu ei tööjõumaksudele ega keskkonnatasudele.

«Mõiste «konkurentsivõimeline» on juba iseenesest hinnanguline ja mitmeti tõlgendatav. Teisisõnu - see edetabel näitab seda, et Eesti maksusüsteem vastab kõige rohkem selle konkreetse organisatsiooni maailmavaatele,» kommenteeris Lehis.

«Näiteks ei ole selles uuringus üldse pööratud tähelepanu tööjõumaksudele ega keskkonnatasudele, mis on Eestis üle keskmise kõrged. Tähtsaks on nad pidanud kapitali ja ettevõtlustulu maksukoormust, mis tõepoolest on Eestis üsna madalad.»

«Seda silmas pidades on tulemus aus, kui nõustuda selle fondi tõlgendusega «konkurentsivõimest»,» tõdes Lehis.

Lehise sõnul tuleb arvestada ka seda, et need Euroopa riigid, kus ettevõtluse maksukoormus ning üldine maksukoormus on veel madalamad, näiteks Läti, Leedu, Bulgaaria, Rumeenia ja Makedoonia, ei ole OECD liikmed ega seetõttu uuringusse kaasatud. «Kui need riigid oleksid kaasatud, oleks neil päris head väljavaated Eestit edestada. Näiteks Bulgaarias on nii füüsilise kui juriidilise isiku tulumaksu määr kümme protsenti,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles