Elering: tänane seis on näide elust Estlinki kaabliteta

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekaabli Estlink Harku muunduralajaam.
Merekaabli Estlink Harku muunduralajaam. Foto: Peeter Langovits

Tänane seis on parim näide olukorrast, kui meil Estlink ühendusi kasutada poleks, kommenteeris võrguettevõtte Elering esindaja Ain Köster Eesti-Soome vaheliste ühenduskaablite rikete tõttu järsult tõusnud elektrihinda.

«Ükski tehniline süsteem pole rikete eest kaitstud. Rikkeid pole võimalik sajaprotsendiliselt välistada,» ütles Köster. «Lätis ja Leedus on elektri börsihind reeglina olnud märksa kõrgem võrreldes Soome ja Eestiga. Tänane seis on parim näide olukorrast, kui meil Estlink ühendusi kasutada poleks. Eesti ja teiste Balti riikide hind oleks ühendusteta ligi 30 eurot MWh kõrgem igal tunnil. See näitab, et Balti riikides on elektri tootmishinnad oluliselt kõrgemad võrreldes Põhjamaadega.»

Estlink 2 lülitus välja üleeile hommikul, sest rakendus alalisvoolu tagasivooluahela diferentsiaalkaitse. Kösteri sõnul on rikke põhjus maakaabli tagasivoolukaablis ning Elering loodab rikke likvideerimise aja teatada 14. septembril ehk kolme päeva pärast.

Estlink 1 lülitus välja eile rikke tõttu Harku konverterjaama jahutussüsteemis. «Jahutussüsteemis oli leke, mille tagajärjel sai kahjustada ka osa muundurist,« selgitas Köster. «Tegeleme kahjustuste ulatuse väljaselgitamise ja tagajärgede kõrvaldamisega. Süsteemi taaskäivitamise eel peame olema  kindlad, et rikke põhjus on kõrvaldatud.»

Ehkki teated emma-kumma merekaabli väljalülitamisest on üsna sagedased, ei ole Kösteri sõnul siiski põhjust rääkida pidevatest riketest. «Rõhuva osa ajast on mõlemad ühendused olnud korras. EstLink 2 alustas tööd eelmise aasta detsembri alguses, mitu kuud varem, kui algselt plaanitud. See tõi meie tarbijatele juba talvel madalama elektrihinna. Tänavu suvel toimus ühenduse planeeritud hooldus. Hooldus oli planeeritud teadlikult soojale perioodile, et selle mõju tarbijatele oleks võimalikult väike.»

«EstLink 1 varasemate rikete osas saavad anda kommentaare Eesti Energia ja teised endised kaabliomanikud. Elering ja Fingrid ostsid kaabli aastavahetusel teadmisega, et kaabel nõuab suurema töökindluse saavutamiseks märkimisväärseid parendusi,» lisas Köster.

Homse päeva hind ehk Elspot on kõigi kolme Balti riigi elektriturul 63,23 eurot MWh, Soomes 38,12 eurot MWh ja Rootsis 37,37 eurot MWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles