Euroopa võttis sanktsioonidega mõtlemisaega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit võttis vastu hommikut endale veel nädala mõtisklusteks selle üle, kuidas Moskva-vastaseid sanktsioone laiendada – kuigi Ukraina president hoiatas, et aeg totaalse sõja vältimiseks on otsa lõppemas.

«Ma arvan, et me oleme väga lähedal punktile, kust tagasipöördumist ei ole. See punkt on täieulatuslik sõda, mis on juba alanud separatistide ja Vene regulaararmee üksuste kontrolli all oleval [Ukraina] territooriumil,» ütles Petro Porošenko Euroopa Liidu liidrite tippkohtumisel Brüsselis.

Nagu kirjutab Financial Times, rõhus Saksa kantsler Angela Merkel sellele, et EL peab nädala jooksul leidma sanktsioonidele rohkem sihtmärke, kuid välistas võimaluse, et lääs võiks Ukrainat relvastada.

«Me ei tohiks isegi mitte luua sellist muljet, et me võiksime luua lahenduse saates [ukrainlastele] relvi ja tugevdades Ukraina armeed,» ütles Merkel.

Tippkohtumise sanktsioone puudutavas lõppjäreldustes teatasid Euroopa Liidu 28 liikmesriiki, et Euroopa Komisjon peaks «lisama oma ettepanekule sätte, mille alusel lülitatakse nimekirja iga isik ja institutsioon, mis separatistidega Donbassis asju ajab».

Vaatamata kasvavale tõstusmaterjalile Vene vägede tegutsemisest Ukraina idaosas on Euroopa Liit jätkuvalt lõhestatud sanktsioonide «raskusastme» osas.

Mitmed riigid kardavad, et kõvemad sanktsioonid vallandavad avaliku kaubandussõja Venemaaga, mis on ähvardanud anda vastulöögi Euroopa tootvale tööstusele. Nagu ütles Financial Timesile diplomaatiline allikas, väljendasid sanktsioonide karmistamise üle muret Slovakkia, Ungari, Tšehhi Vabariik ja Küpros.

Leedu president Dalia Grybauskaite oli tippkohtumisele saabudes aga rõhutanud, et Euroopa Liidu tugi peaks minema sanktsioonidest kaugemale. «Venemaa on praktiliselt Euroopaga sõjas. Me peaksime Ukrainat sõjaliselt toetama ja saatma Ukrainale sõjalisi vahendeid,» ütles Leedu riigipea. 

Venemaa saadik Euroopa Liidus Vladimir Tšižov ütles, et Vene vägede süüdistamine võitluses osalemises on «äärmiselt kahetsusväärne» ning kinnitas, et see on «Kiievi propaganda» töö, kes üritab Euroopa liidreid uuele sanktsioonide raundile õhutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles