Eamets: peaksime kaudsete ja otseste maksude proportsioonid tervikuna üle vaatama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane Raul Eamets.
Majandusteadlane Raul Eamets. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets leiab, et kui keegi soovib Eesti maksusüsteemi muuta, siis tuleks kaudsete ja otseste maksude proportsioonid tervikuna ümber vaadata, mitte langetada ainult ühte või kahte maksu teistest eraldi.

Kui vaadata tootlikkuse näitajaid, siis oli Eesti keskmine palgatõus eelmisel aastal liiga kiire, tõdes Eamets «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, vahendas ERR Uudised.

«Kui me võrdleme palgatõusu ja tootlikkuse kasvu - selleks on tööjõu ühikukulu kasv, mis on tavaline makromajanduslik näitaja, millega vaadatakse, kas palgakasv on olnud mõistlik või mitte, siis selle näitaja poolest oleme me eelmise aasta tulemuste põhjal Euroopas esimesel kohal, see tähendab, et meie palgad on tootlikkusest oluliselt kiiremini kasvanud, selles mõttes oli õigus neil, kelle sõnul on üldist tootlikkuse taset vaadates meie palgad liiga kiiresti kasvanud,» selgitas professor.

Tema sõnul ei ole lahendus ühe maksu, näiteks tööjõumaksu langetamine, vaid maksusüsteemi tuleb vaadata kui tervikut. «Kui me mõtleme selle peale, et sotsiaalmaks on Eestis ülemäära kõrge ja see raskendab inimeste töölevõtmist, ning sotsiaalmaksu, tööjõu maksude vähendamine on üks koht, mille tulemusena saaksid inimesed rohkem raha kätte, siis tekib küsimus, et millest me siis pensione maksame, maksusüsteemi muutmine on laiem teema - nagu varem on ka mainitud, peaksime me kaudsete ja otseste tööjõu maksude proportsioonid tervikuna ümber vaatama, mitte vaatama ühte või kahte maksu eraldi ainult,» rääkis Eamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles