Venemaal tervitati «Sputniku» sisenemist Ukrainasse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene konvoi eile Ukrainas Bolšoi Suhodoli küla kaudu Luganskile lähenemas.
Vene konvoi eile Ukrainas Bolšoi Suhodoli küla kaudu Luganskile lähenemas. Foto: AP

Nn humanitaarkonvoi eilne kutsumata sissesõit Ukrainasse kujunes Vene riigitelevisioonis suureks hitiks. Vaatajatele tsiteeriti välisministeeriumi väidet, et Kiiev oli valmistunud «puhastama» pühapäevaseks Ukraina iseseisvuspäevaks Luganskit ja Donetskit mässulistest.

Kremli-meelse analüütiku Sergei Markovi teatel on Kiievi peamine sõjaline taktika olnud «rahulike tsiviilelanike kasutamine pantvangidena», kirjutab Financial Times. «Nagu sakslased Leningradis,» selgitas Markov.

Markov juhtis ühtlasi tähelepanu sellele, et konvoi võib tuua konflikti pöörde, sundides Kiievit valima «rahuliku tee» ja «sõjalise tee» vahel.

Ta võrdles 227 valget veoautot satelliidiga Sputnik 1, mille Nõukodude Liit 1957. aastal orbiidile läkitas. «Ühest küljest oli see rahumeelne,» ütles Markov. «Teisest küljest näitas see, et Nõukogude Liit oli võimeline läkitama välja ka sõjalise raketi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles