Õiguskantsler ei pea käibemaksudeklaratsiooni lisa põhiseadusevastaseks

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Andres Haabu / Postimees

Õiguskantsler ei tuvastanud, et novembrist jõustuvas käibemaksuseaduses sätestatud nõue kajastada käibedeklaratsiooni lisal kõik ostu- ja müügitehingud, mille koguväärtus tehingupartneri lõikes ületab 1000 euro piiri, oleks põhiseadusega vastuolus, vahendab ERRi uudisteportaal.

Seadusemuudatuse järgi peavad käibemaksukohustuslased deklareerima käibedeklaratsiooni lisal kõik arved, millele kauba võõrandaja või teenuse osutaja on märkinud 20- ja 9-protsendise käibemaksuga maksustatava käibe, kui arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on maksustamisperioodil ühe tehingupartneri kohta vähemalt 1000 eurot.

Käibedeklaratsiooni lisa tuleb esmakordselt esitada 2014. aasta 20. detsembriks.

Õiguskantsleri poole pöördus MTÜ Teenusmajanduse Koda, mis ei vaidlustanud, et käibedeklaratsiooni lisa täitmise nõude eesmärkideks on käibemaksupettuste vähendamine ning ausalt tegutsevate ettevõtjate konkurentsivõimele kaasa aitamine.

Samas esineb mittetulundusühingu hinnangul nende eesmärkide saavutamiseks teisi, võrreldes plaanitava käibedeklaratsiooni lisa esitamise kohustusega käibemaksukohustuslasi oluliselt vähem koormavamaid meetmeid, mis oleks pettuste vähendamisel ilmselt sama tõhusad või ligilähedase tõhususega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles