Advokaadid loovad elektri hinna võrdluse portaali

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrituru avamine muudab selle tootjate turust tarbijate turuks.
Elektrituru avamine muudab selle tootjate turust tarbijate turuks. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Advokaadibüroo Glimstedt avas täna elektripakettide võrdluse portaali, mis lihtsustab tarbijatel elektrimüüja valimist. Portaali avamist pidurdab puuduv võrgueeskiri.

Uus portaal kannab nime energiaturg.ee ning on mõeldud tarbijatele pakkumiste võrdlemiseks ja müüjatele turustuskohaks.

«Elektrituru avamine ja elektrimüüja valikuõiguse teke on kahtlemata suur muutus tarbijate jaoks ning elektrimüüjatest sõltumatu nõuanne ja abi on tarbijate poolt vägagi oodatud,» märkis Glimstedti advokaat Moonika Kukke.

Kui kõik müüjad sellega nõustuvad, siis saaks samas portaalis sõlmida ka uusi lepinguid. Kui müüjad ei nõustu, siis jääb see pigem hinnavõrdlusportaaliks.

Portaali avamine seisab majandusministeeriumi taga. Nimelt pole ministeerium siiani kinnitanud võrgueeskirja, mis kehtestab elektrimüüja vahetamise ja andmevahetuse täpsed reeglid. Need nõuded on aga elutähtsad elektrituru käimapanekuks.

Praegu ei saa näiteks Eesti Energia teha pakkumist teiste elektrivõrkude klientidele, sest Eleringi andmelaost ei liigu andmed edasi ka siis, kui tarbija selleks loa annab.

Üheks keerukamaks punktiks elektrilepingute sõlmimisel on lepingu lõpetamine. Kui näiteks mobiilimüüjat vahetades ei pea inimene muretsema vana lepingu lõpetamise pärast, siis elektri puhul peab ta vana lepingu lõpetama. Üks võimalus on anda uuele müüjale volitus, et see lõpetaks lepingu, aga seesuguste volituste kasutamine ei pruugi samuti kõikidele müüjatele meelepärane olla.

«Lepingu võib lõpetada nii klient ise kui ka teine elektrimüüja, kui klient on teda nõuetekohaselt volitanud. Volituses peab olema selgelt toodud, kes on uus müüja ja millise objekti lepingut ta volitatakse lõpetama,» kommenteeris Eesti Energia müügidirektor Sten Argos.

Praegu on hinnapaketid avalikustanud vaid kaks elektrimüüjat. Vähemalt viis müüjat teevad seda lähiajal.

Kukke soovitas elektrilepingu sõlmimisega oodata. «Kuigi mitmed ettevõtted on teatanud oma kavast hakata elektrimüüjaks, on vaid kaks neist seni oma 2013. aasta hinnapaketid avalikustanud. Seetõttu on eriti suure elektritarbimisega majapidamistel mõistlik oodata lisanduvaid pakkumisi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles