Eestis valitseb ebanormaalne suhtumine ebaõnnestumistesse

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar
Toomas Tamsar Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Eestis valitseb ebanormaalselt negatiivne suhtumine ebaõnnestumisse,» ütles Pärnu Konverentside juht Toomas Tamsar tänases Terevisioonis.

Tamsar rääkis, et paljud juhid teevad seetõttu pigem otsuseid, mille puhul ebaõnnestumine välistatud, kuid tulemuseks on paraku keskpärasus.

Tallinna Ülikooli tehtud hiljutisest 200 juhi hulgas tehtud uuringust selgus, et ebaõnnestumisi üldiselt kardetakse. «See väljendub selles, et on vähe inimesi, kes väidavad, et neil on ebaõnnestumisi olnud sagedasti,» ütles Tallinna Ülikooli Psühholoogia Instituudi direktor Aleksander Pulver. «Pigem on vastused, et ei ole olnud sagedasi läbikukkumisi ehk et see on teema, millest ei taheta rääkida.»

Pulver ütles, et inimesed, kes ise kardavad ebaõnnestumist, ei salli seda ka teiste puhul. «Ärisektor reeglina talub vähem agressiivselt ja eitavamalt ebaõnnestumisi,» märkis ta.

Toomas Tamsar rääkis, et kui varem on palutud juhtidel Pärnu Juhtimiskonverentsil rääkida ka oma ebaõnnestumistest, siis ega naljalt keegi seda pole tahtnud teha.

Pulveri sõnul näitab inimese tugevust eelkõige see, kuivõrd ta saab üle oma ebaõnnestumistest. «See tähendab, et edukad ärimehed on need, kes on suutnud ebaõnnestumisest välja tulla ega ole seejuures muutunud ebaõnnestumiste suhtes kartlikuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles