Ansip: töölepinguseaduse kriisi lahendus ei ole valitsuse kätes

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann.

Peaminister Andrus Ansip viskas täna Vikerraadio saates «Peaministritund» töölepinguseadusega seotud kriisist rääkides kivi tööandjate ja töövõtjate kapsaaeda.


Ansipi sõnul ei seisaks praegu ees võimalik töölepinguseadusest tulenevate hüvitiste edasilükkumine, kui töötukassa nõukogu oleks valitsust kuulda võtnud ning juba 1. jaanuarist töötuskindlustuse maksumäärasid tõstnud.

«Töölepinguseaduse kõige olulisemad punktid lepiti kokku tööandjate ja töövõtjate vahel. Valitsus aktsepteeris ja küsis, kas kõik need hüved mahuvad 1,5-protsendilise töötuskindlustuse maksumäära sisse. Vastus oli ühemõtteline, et jah mahuvad,» ütles peaminister ning lisas, et juba siis lubati, et kui ei peaks mahtuma, siis tuleb hüvitisi kärpida.

Lahendus on tööandjate ja ametiühingute kätes

Ansipi sõnul oli töötukassa otsus tõsta maksumäärasid alles 1. juulist kantud liigsest optimismist ning tulevikku vaadati läbi roosade prillide. Peaministri sõnul ei arvestatud kiiresti kasvava tööpuudusega ning loodeti, et töötute arv jääb tänavu 30 000 inimese juurde.

«Ütlesin ka siis, et töötukassa nõukogu ei arvesta uuest seadusest tulenevate täiendavate hüvitiste väljamaksetega,» lisas peaminister.

Ansipi sõnul saab valitsus vaid nõustuda töötukassa ettepanekutega või mitte. «Kui valitsus ei oleks nõustunud ettepanekuga alates 1. juulist, siis olekski jäänud maksumäär tõstmata ja ka töötukassa reservidest poleks saanud ära lõpetada käesolevat aastat,» lisas Ansip.

«Probleem on töövõtjate ja tööandjate probleem ja mitte niivõrd valitsuse probleem,» rõhutas peaminister. Tema sõnul peavad ametiühingud ja tööandjad ise kokkuleppele jõudma ja oma seisukoha siis valitsusele esitama.

Läbirääkimised näitavad kodanikuühiskonna olemasolu Eestis

Ansip lisas ka, et ta ei kiida heaks plaani tõsta nüüd maksumäärasid kolme protsendini. «Majanduskriisi ajal selline maksude tõstmise sõnum ei ole mõistlik sõnum,» tõdes peaminister.

Ansipi sõnul on praeguses olukorras omajagu süüd ka valitsust teravalt kritiseerinud ametiühingute keskliidu juhil Harri Taligal. Peaministri sõnul hindas ka Taliga töötukassa reserve üle. «Taliga sõnul on reservid nii suured, et nendest piisab aegade hämaruseni. Ei piisa,» ütles Ansip ning lisas, et töövõtjad peaksid hindama, kui adekvaatne on nende esindus.

Ansip rõhutas ka, et tööandjate ja töövõtjate läbirääkimised peaksid näitama, kas Eestis on kodanikuühiskond ka tegelikult olemas või ainult sõnades, sest töötajate hüvitiste rakendumine võiamlikult kiiresti sõltub just läbirääkimiste tulemusest.

Sarnaste hüvitiste näitena tõi peaminister uues töölepinguseaduses omal soovil töölt lahkuvate inimestele makstava hüvitise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles