Itaalia väljaanne: Vene tuumajaam Euroopa südames ohustab Balti riike

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam
Tuumajaam Foto: SCANPIX

Tuumajaama ehitamises Poola ja Leedu vahel asuvas Kaliningradi oblastis võib näha sammu Moskva ja Kesk-Euroopa lähenemiseks, kuid tegelikult on sellel tõsised geopoliitilised tagajärjed, kirjutas Itaalia väljaanne Il Legno Storto.

Nagu näitas Poola Ida-uuringute Keskus (OSW), laseb Balti tuumajaama ehitamine Kremli kontrollitava Rosatomi poolt Venemaal tugevdada oma positsioone Põhja- ja Kesk-Euroopa energeetikas, vahendab ERRi uudisteportal.

Poola analüütikud ei välista, et Balti tuumajaama ehitamise tegelik eesmärk on saada elektrienergia tarnimisel Poolale, Leedule, Lätile ja Eestile liidripositsioon, OSW arvates ehitab Venemaa selle tuumajaama koos Saksa kompaniidega, mis on sellest eriti huvitatud pärast seda, kui Saksamaa teatas oma tuumaenergeetikast loobumisest.

Balti tuumajaama käikulaskmine teeb aga teiste tuumajaamade ehitamise selles regioonis mittevajalikuks ning võimaldab Moskval varustada oma elektrienergiaga kogu Kesk-Euroopa turgu.

Poola, Leedu, Läti ja Eesti hakkavad sel juhul sõltuma Kremli tarnetest ning nende Euroopa Liidu liikmesriikide julgeolek satub ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles