Hispaania abipakett Itaaliat ei aitaks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania pankade halvad laenud kasvavad.
Hispaania pankade halvad laenud kasvavad. Foto: SCANPIX

Analüütikute hinnangul ei pruugi Hispaania abipakett päästa Itaaliat samast saatusest.

«Kindlasti on Hispaania abipaketi mõju Itaaliale positiivne,» tsiteerib The Wall Street Journal Citigroupi euroala-analüütikut Jürgen Michelsit. «Aga ma ei usu, et see [mõju] eriti kaua kestaks.»

Analüütiku hinnangul tuleb arvestada sellega, et kui Euroopa Keskpank (EKP) hakkaks ostma üles Hispaania riigivõlakirju, ei leiduks enam viimases-hädas-ülesostjat Itaalia riigivõlakirjadele.

EKP sekkumine Hispaania hüvanguks ei lahendaks pikemat aega õhus rippunud küsimust: kas Itaalia võlakoormat – mis on 120 protsenti SKTst ning seega euroalas suuruselt teine – saab finantseerida igavesti?

«Kui EKP läheb Hispaaniasse, siis jääb ikkagi püsima probleem, et lõplikku ostjat Itaalia võlakirjadele ei ole,» ütles analüütik.

Mõned Itaalia-vaatlejad kahtlevad, kas riik suudab vältida abipaketti olukorras, kus atmosfäär on laetud kevadel toimuvatest üldvalimistest tulenevast ebakindlusest.

Isegi parimal juhul, ütlevad analüütikud, toimib EKP võlakirjaostude plaan ainult teatud piirini – ning põhiküsimuseks jääb, mida valitsused oma jõuetute majanduste tugevdamiseks teha suudavad.

«[EKP] uus programm on mõeldud aja võitmiseks,» ütleb Goldman Sachsi analüütik Huw Pill. «Küsimus on selles, mida ostetud ajaga peale hakatakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles