Ministeerium: lähikuudel mõjutavad hinnatõusu toidukaubad

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduturg
Toiduturg Foto: Raigo Pajula

Eelolevatel kuudel mõjutavad rahandusministeeriumi analüütiku Kristjan Pungase sõnul inflatsiooninumbreid maailmaturul kallinenud toidukaubad.

Aastane hinnatõus püsis Eestis septembris eelneva kuu tasemel ehk 3,8 protsendil. 

Eesti hindu mõjutasid välistegurid nagu soojuse ja mootorikütuse kallinemine. Lisandusid hooajalised põhjused nagu riietuse ja jalatsite allahindluste lõppemine. Aiasaaduste hooajaline odavnemine oli viimastel kuudel tagasihoidlikum kui aasta tagasi.

Kuigi tarbijakindlus on Eestis jätkuvalt tugev ning palkade ja hõive kasv soosib tarbimiskulutuste suurenemist, on Pungase kinnitusel sisemaistest teguritest tulev hinnasurve veidi taandunud. Osalt on seda soodustanud sideteenuste jätkuv odavnemine. 

Rahandusministeeriumi suvise prognoosiga võrreldes on ootuseid veidi ületanud naftahindade kõrgem tase. Lähikuudel võib jaehindu mõjutada ja seeläbi inflatsiooni kiirendada ka maailmaturul tõusnud toiduhinnad.

Toidu hinnad maailmas olid ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) sõnul lähedal 2008. aasta toidukriisi tasemele.

FAO toiduhinnaindeks, mis mõõdab teraviljade, piimatoodete, liha ja suhkru hinnamuutust püsis septembris ometi 216 punkti tasemele. Augustis oli indeks veel 213 punkti.
Ennekõike mõjutasid indeksit piima ja lihatoodete kosunud hinnad.

Euroalal kiirenes aastane hinnatõus esialgsel hinnangul 2,7 protsendini. Nii Eestis kui euroalal mõjutas hindu enam kõrgetest naftahindadest tingitud energiahindade tõus.

Eestis on inflatsioon viimastel kuudel püsinud stabiilsena, kuid euroalal oli see viimase poole aasta kiireim. Eurotsooni majanduse madalseis ei ole kaasa toonud inflatsiooni pidurdumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles