Venemaa võib Lääne firmad Arktika nafta kallale lasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika.
Arktika. Foto: SCANPIX

Vene valitsus kaalub võimalust anda Lääne firmadele naftalitsentse oma arktilistes vetes – julge järeleandmine, mis muudaks maailma suuruselt teise toornaftatootja välisinvestoritele oluliselt atraktiivsemaks.

Energeetikaminister Aleksandr Novak ütles Financial Timesile, et lähtuvalt ettepanekust antaks suurtele välismaistele naftafirmadele luba mitte üksnes käitada avamereprojekte, vaid «omada ligipääsu tootmisele» ja saada «litsentside kaasomanikeks».

See tähendaks radikaalset eemaldumist senisest poliitikast anda avamereuuringute litsentse üksnes riigifirmadele nagu Gazprom ja Rosneft.

Ministri kommentaarid kõlavad ajal, mil Lääne energiagrupid näitavad üles üha elavamat huvi Arktika maapõue naftavarude vastu.

«Me tervitaksime seda,» ütles Norra naftafirma Statoili uuringujuht Tim Dodson. Tema sõnutsi lihtsustaks uus süsteem suurettevõtete investeeringute struktuuri Venemaal ning «sarnaneks rohkem selle mudeliga, millega meie harjunud oleme».

Novaki sõnutsi on idee energeetikaministeeriumis arutlusel, kuid lõplikku otsust ei ole veel tehtud.

Kara ja Barentsi mere naftavarude arendus on Venemaa jaoks ülioluline, säilitamaks tootmistempot 10 miljonit barrelit päevas.

Novaki sõnutsi tuleb 2030. aastaks 25-30 protsenti Vene naftatoodangust avamerelt, suur osa sellest ülaltpoolt põhjapolaarjoont.

Samas mõistab Moskva üha sügavamalt, et ilma välismaiste suurtegijate oskuste ja rahata jääks Venemaa oma jäiste rikkuste kasutamisega jänni.

Novak rõhutas võimalust muuta investeeringute ligimeelitamiseks Venemaa eelarvesüsteemi.

Nimelt on Venemaa eriline selle poolest, et naftafirmadelt võetakse maksuraha tootmise, mitte kasumi pealt. Novaki sõnutsi plaanib naftaministeerium tuleval aastal katsetada kasumipõhist maksustamist.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles