USA energeetikagigandid valmistuvad gaasi suuremahuliseks ekspordiks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kinnitusel on Venemaa valmis gaasi hinda langetama.
Ukraina kinnitusel on Venemaa valmis gaasi hinda langetama. Foto: SCANPIX

Maagaasi hinnalangus kümmekonna aasta madalaimale tasemele kihutab USA energeetikafirmasid seda eksportima piirkondadesse, kus gaasi müük on kasulikum, kirjutab The Wall Street Journal.

Eile teatasid kolm nafta- ja gaasitööstusgiganti Exxon Mobil, ConocoPhillips ja BP (endine British Petroleum) konsortsiumi asutamisest eksportimaks maagaasi Alaska põhjanõlvalt. Projekt läheb maksma 65 miljardit dollarit (50 miljardit eurot). Selle raha eest kavatsetakse ehitada 800 miili (1300 kilomeetri) pikkune gaasitoru ning gaasi vedeldamise tehas.

Tänu uuele tehnoloogiale, mis võimaldab gaasi eraldada kiltadest, argilliitidest ja liivakividest, kasvas Ühendriikide gaasitootmine ajavahemikul 2005-2011 28 protsenti.

Alaska projekt hakkab konkureerima tosinkonna gaasi vedeldamistehasega, mis ootab valitsuse luba vedeldatud gaasi eksportima piirkondadesse, kus gaas on mitu korda kallim, kirjutab majandusleht.

Kavandatav gaasiprojekt saab olema kõigi aegade kalleim gaasiekspordiprojekt maailmas.

Maagaasi börsihind langes USAs selle aasta aprillis 1,91 dollarile Briti termaalühiku kohta, mis oli selle madalaim tase alates 1999. aastast. Tänaseks on see kerkinud peaaegu kaks korda 3,50 dollarile, aga on ikka palju madalam kui 13 dollarit ühiku kohta veel mõned aastad tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles