Läti president avas Eesti Energia esimese investeeringu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka soojuselektrijaama linti lõikavad läbi kaitseminister Jaak Aaviksoo (paremalt teine), Läti president Andris Bērziņš (paremalt kolmas) ja Eesti Energia juht Sandor Liive (paremalt neljas).
Valka soojuselektrijaama linti lõikavad läbi kaitseminister Jaak Aaviksoo (paremalt teine), Läti president Andris Bērziņš (paremalt kolmas) ja Eesti Energia juht Sandor Liive (paremalt neljas). Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti president Andris Bērziņš lõikas neljapäeva pärastlõunal pidulikul avamisel lindi läbi Valka soojuselektrijaamas, mis on esimene Eesti Energia investeering Lätti.
 

Eesti Energia omab küll maatükki USAs ja valmistab ette elektrijaama ehitust Jordaanias, kuid Lätis ega Leedus pole firma seni veel ühtegi investeeringut teinud. Eesti piiri äärde Valka ehitatud koostootmisjaama elektriline võimsus on 2,4 MW ja soojuslik võimsus 8 MW. Soojusega hakkab uus jaam varustama Valka linna, elekter müüakse Lätis.

Eesti Energia müüb elektrit Lätis 2006. aastast. Meie valitsus esindas avamisel haridusminister Jaak Aaviksoo.

«Uus koostootmisjaam pakub tarbijatele konkurentsivõimelise hinnaga soojust, samal ajal hajutame ja mitmekesistame elektritootmist ning vähendame elektri ülekandekadusid,» ütles Eesti Energia juht Sandor Liive.

Valka koostootmisjaam valmis Euroopa Liidu rahalisel toel. Investeeringu suurus on umbes 10 miljonit eurot, millest 36 protsenti kaeti taastuvenergia projektidele mõeldud Euroopa Liidu struktuurifondi toetusega.

Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Power&Heat tootis soojust Valkas seni biokütust ja kütteõli kasutavates katlamajades. Uue koostootmisjaama valmimisel jäävad senised katlamajad reservi ja tipukoormuse rahuldamiseks. Soojusettevõtte aktsiatest kuulub Eesti Energiale 90 ja Valka linnale 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles