IMF: kriisist kosumine võtab vähemalt 10 aastat

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olivier Blanchard
Olivier Blanchard Foto: SCANPIX

2008. aastal alanud kriisist ülesaamiseks kuulub maailmal Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peaökonomisti Olivier Blanchardi hinnangul vähemalt 10 aastat.

«Tegemist ei ole veel kadunud aastakümnega… Aga kriisi algusest kulub vähemalt 10 aastat, et maailma majandus jälle korda saada,» vahendab Reuters Blanchardi sõnu.

Kui Euroopa Keskpank tahab säilitada 2-protsendilist hinnatõusu euroalas, peavad tuumikriigid leppima märksa kiirema inflatsiooniga. Hinnad äärealal peaksid langema, tuumikriikides aga kiiremin tõusma. Saksamaal, kus endiselt meenutatakse 1920. aastate hüperinflatsiooni, on sellega aga raske leppida. Blachardi sõnutsi on veidi kiirem inflatsioon aga igati soovitatav ning ei tähenda hüperinflatsiooni algust.

Praegu on probleemide keskmes Euroopa, kuid ka USAl on lahendamist ootavad fiskaalprobleemid. Jaapanil kulub uue olukorraga kohanemiseks tõenäoliselt aastakümneid. Hiina kasvab aeglasemalt kui varem, samas ökonomisti hinnangul õnnestub suuriigil mürtsmaandumist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles