1. aprillil kardetakse levinud ussviiruse rünnakut

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseks ligi paar miljonit arvutit nakatunud viirus Conficker võib aktiveeruda esimesel aprillil.
Tänaseks ligi paar miljonit arvutit nakatunud viirus Conficker võib aktiveeruda esimesel aprillil. Foto: Wikipedia
Mitmete rahvusvaheliste väljaannete veergudel on arutatud tänaseks miljonid arvutid nakatanud ja seni vaikselt oleskleva ussviiruse Conficker aktiveerumise üle. Viirus uuendab ennast 1. aprillil ja kardetakse, et siis saab ta oma loojatelt käsu alustada rünnakuga.

Confickeriga nakatunud arvuteid on ekspertide hinnangul paar miljonit ja nendest moodustunud võrk ehk botnet üsna suur. Kurikaelad võivad nakatunud arvutitest infot näpata või kasutada kogu võrku rämpskirjade saatmiseks ja küberrünnakute korraldamiseks, kirjutas Wall Street Journali tehnoloogiablogi Digits.

Teiste omataolistega võrreldes on Conficker targem – kasutab uut krüpteerimismeetodit, uuendab end ise ja kurikaeltel on selle juhtimiseks mitmeid erinevaid võimalusi. Need asjaolud ja see, et seni pole nakatunud arvutitega midagi ette võetud, on infoturbe eksperdid hirmule ajanud.

Samas võib naljakuu esimene päev, mil viirus end uuendab, mööduda ka ilma suurema kärata. Nii arvab üks Confickeri peatamisele pühendunud arvutiekspert Phil Porras. «Ma ei näe midagi, mis 1. aprillil märkimisväärse kaose võiks tekitada,» sõnas ta.

Tarkvaragigant Microsoft peab viirust aga niivõrd ohtlikuks, et on selle loojate tabamiseni viiva vihje eest välja pannud 250 000 dollari suuruse ehk pea kolme miljoni kroonini küündiva vaevatasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles