Ekspertide grupp soovitab jaepanganduse investeerimispangandusest lahutada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome keskpanga president Erkki Liikanen.
Soome keskpanga president Erkki Liikanen. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni juurde loodud kõrgetasemeline ekspertide grupp teeb ettepaneku lahutada pankade jae- või tavapanganduse riskantsematest finantstehingutest.

Soome keskpanga presidendi Erkki Liikaneni juhitud kõrgetasemeline ekspertide grupp, kuhu kuuluvad veel 10 akadeemikut ja spetsialisti, avalikustasid täna ettepanekute paketi pankade struktuurseks reformiks, mille kõige olulisemaks punktiks on pankade lahutamiseks nn tavapanganduseks ehk hoiuste kogumiseks ja laenude andmiseks ja finantstehingute ja investeerimispankadeks. Riskantsete tehingute all mõeldakse eelkõige tehingute tegemist panga oma rahaga, tehingus tuletisväärtpaberitega, riskifondide krediteerimist, kauplemist erinevate keerukate struktureeritud väärtpaberitega ja investeeringud erakapitalifondidesse.

Klientidele suunatud suhteliselt madala riskiga investeerimispangandust, nagu näiteks väärtpaberiemissioonide korraldamist, tavapangandusest eraldama ei pea. Pankade jagunemine on kohustuslik ainult siis, kui finantstehingud moodustavad panga tegevuses olulise osa.

Lisaks pankade struktuuri muutusele tehakse terve rida ettepanekuid pankade päästmismehhanismi, kapitalinõuete ja pankade juhtimise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles