Sotsid: Estonian Airi olukorra eest vastutab minister Parts

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraadid nõuavad, et majandusminister Juhan Parts selgitaks riigikogu ees, miks on rahvuslik lennukompanii Estonian Air jätkuvalt nii suures kahjumis.

«Estonian Airi kohta avalikuks saanud ärevad uudised osutavad üheselt juhtimisvigadele. Samas on selge, et lennufirma kehva majandusseisu eest kannab vastutust ka majandusminister, kelle valitsemisalasse lennundus kuulub,» selgitas Rannar Vassiljev. 

Tema sõnul kiitis valitsus läinud aasta novembris heaks Estonian Airi uue äristrateegia, mille järgi pidid firma majandustulemused aastatel 2012-2013 otsustavalt paranema. «Ühtlasi otsustati toona, et riik investeerib ettevõttesse 30 miljonit eurot, mis suunatakse lennukipargi uuendamisse, uutesse sihtkohtadesse ja lennugraafiku tihendamisse. Paraku oli tänavu esimese poolaasta kahjum 14,9 miljonit eurot,» märkis Vassiljev.

Seepärast küsivad sotsiaaldemokraadid Partsilt, millist osa mängis selles kahjumis firma juhtkond ja kas ta näeb Estonian Airi raskes majandusolukorras ka enda süüd. «Kelle valearvestuste tõttu tehti ülemääraseid kulutusi lennukipargi väljavahetamisel ja instruktorite palkamisel? Estonian Airi uues strateegias on lubatud luua 2000 uut töökohta, neist 800 lennunduses. Kui palju uusi töökohti on tänaseks loodud?,» pärivad sotsid majandusministrilt.

Samuti tuleb majandusministril sotsiaaldemokraatide teatel öelda, mida on kavas ette võtta, et Estonian Airi seis paraneks ja maksumaksja raha enam tuulde ei lendaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles