Läbisin pankroti, kas Swedbankist laenu saaks?

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki juht Priit Perens.
Swedbanki juht Priit Perens. Foto: Toomas Huik

Kas ettevõtte omanikul, juhil või personaalse pankroti läbiteinul on võimalik pangast taas oma ettevõtmisteks laenu saada, küsitakse Swedbank Eesti peadirektor Priit Perensilt tihti.

Vastus on, et teatud tingimustel saab küll. Intervjuud Priit Perensiga vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Kas pank on oma suhtumises nii tolerantne ehk mida vastate, kui laenu tuleb küsima näiteks pankrotistunud ettevõtte juht?
Pankrot kui selline pole esmane asi, mille otsustamisel aluseks võtame. On küllaga inimesi, kes on küll pankrotiprotsessi läbi teinud, kuid kellega me teiste projektidega jätkame. Ning teisalt on ka omajagu selliseid inimesi, kellega ei soovi enam koostööd teha, olenemata sellest, et ettevõtja pankrotti läbi teinud pole. Oluline on see, kuidas inimene raskustesse sattudes käitub – kas ta on koostööaldis, valmis ise samuti kahju kandma jne. Iga kaasus on omamoodi, aga siiski jääb esiplaanile – ja ka inimese tulevasi võimalusi mõjutama – see, kuidas ta keerulises olukorras käitub.

Kui palju te grupi tasandil kohalikest ebaõnnestumistest räägite ja vastastikku kogemusi vahetate?
Swedbanki grupi sees liigub palju ja erisugust infot. Kogemuste vahetamine ja parimate praktikate jagamine on heaks tavaks olnud kogu aeg – nii Balti riikide vahel kui ka Rootsi suunal. Püüame vältida üksteise vigu ja võtta ka teistes riikides kasutusele asju, mis ühes kohas on edukalt korda läinud, arvestades siiski ka kohalikke eripärasid.

Millal olete ettevõtte juhina tundnud ebaõnnestumist – kus oleks saanud tegutseda teisiti ja paremini?
Võrdlemisi sünge tunne oli 2009. aastal, kui kolme kuuga kasvasid võlas laenud 0,5 protsendilt 3-5 protsendile portfellist, seda ennekõike kinnisvaraarenduses. Tunnistasime endile, et ei olnud selliseid arenguid ette näinud ning laenuportfelli juhtimises tuli teha korrektiive, mis tänaseks on oma eesmärgi täitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles