Põhjuseid, miks su CVd kaovad kui «musta auku»

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed imestavad sageli, miks töökuulutuse peale saadetud CVdele firmast mingit vastust ei tule. Parimal juhul saabub tööandjalt automaatteade, et «täname CV eest» ning edasi on vaikus.

See on masendav kogemus ja CVdele reageerimata jätmine on ka üks oluline aspekt, mis mõjutab ettevõtete mainet, kirjutab ettevõtja Meghan M. Biro glassdoor.comis. Kas nad käituvad ainult sinuga niimoodi või kõikide kandideerijatega?

Ettevõtjad on tunnistanud, et umbes pooled kandideerijatest pole lihtsalt töö jaoks nõutaval määral kvalifitseeritud. Väga paljud suured ettevõtted, ja ka väiksemad, kasutavad tänapäeval CVde töötlemiseks tarkvara, mis praagib CVd välja, enne kui neid inimese silm üldse näebki.

Siin on viis põhilist põhjust, miks sa kunagi oma CV-le vastust ei saa ja viis võimalust, kuidas vältida CV sattumist «musta auku».

Sa päriselt ka ei kvalifitseeru. Kui tööandja otsib 3-5-aastase töökogemusega tarkvaraarendajat, kuid sina lõpetasid alles kooli, siis tõenäoliselt ei saa sa ettevõttest telefonikõnet. Väldi pettumust ja ära kandideeri töökohtadele, mille tingimustele sa ei vasta. See on äri ja ei midagi isiklikku.

Märksõnad. Kui sinu CVs ei ole märksõnad samamoodi ja isegi samas järjekorras paigas nagu tööandja kandideerijate oskusi kirjeldades on pannud, võib juhtuda, et tarkvara praagib su CV välja veel enne, kui keegi seda päriselt näebki.

CV ei ole korralikult vormistatud. Sa võid arvata, et igavalt korralikult vormistatud CV tõstetakse kõrvale, kuid automaatsed programmid ei hooli nn kelladest ja viledest CVs. Vastupidi.

Informatsioon sinu CVs erineb sellest, mida võib sinu kohta lugeda online-profiilist. LinkedIn, Dice jt võivad olla vägagi abiks tööriistad tööotsingutel, nõnda et on oluline, et neis leiduv info klapiks sellega, mida kirjutad oma CVs. Aastaarvud, eelmiste tööandjate nimed ja ametikohad peavad sobima.

Ettevõte sai 500 CVd ja sinu oma on number 499. Tööotsimine on töö. Tee kindlaks, millistes ettevõtetes sa tahaksid töötada ja millised ettevõtted sobivad sinuga. Igal hommikul vaata üle tööpakkumised ja reageeri kohe, kui märkad midagi, mis võiks sulle sobida ja millest oled huvitatud. Oma CV saatmine esimeste seas on oluline.

Kuidas end tööandja jaoks märgatavaks muuta?

Jälgi huvitavaid firmasid sotsiaalmeedias. Jälgi nende uudiseid – kui sinu lemmikfirma teatab twitteris, et viimase kvartali majandustulemused oli suurepärased, siis tõenäoliselt hakkavad nad varsti ka uusi inimesi otsima.

Pea blogi oma huvide või erialateemadel. Sotsiaalmeedia maailmal on väga suur sõnaõigus ning blogi pidamine on just hea võimalus end selles tutvustada.

Küsi CV koostamisel proffesionaalset abi. Just selleks, et saada mööda nn tarkvarakaridest. Kui sul nõustaja palkamiseks raha pole, aitab ka, kui loed karjääriblogisid – sealtki leiab häid nõuandeid.

Kui võimalik, siis hakka tööd otsima juba siis, kui oled veel tööl. Paljud inimesed arvavad, et see on võimatu, kuid sinu tööleidmise šansid on nii suurimad.

Suhtle inimestega. Vana igihaljas nõuanne. Ole nähtaval, ole optimistlik ja ole informeeritud valdkonna uudistest.

Ja lõpuks – kui tööandja sinu CV-le ei vasta, siis tea, et sa pole ainuke. Nad vastavadki ainult kolmandikule tööle kandideerijatest. Selles pole midagi isiklikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles