Analüütik: Rootsi pangad jätkuvalt hingamisaparaadi all

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallraha
Metallraha Foto: Caro / Scanpix

Rootsi suurpangad on jätkuvalt Rootsi keskpanga hingamisaparaadi all, kirjutab Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütik Gunnar Örn.


Ilma nende sadade miljardite Rootsi kroonide abita, mis keskpank pangandussüsteemi pumpab, on kaheldav, kas Rootsi pankadevaheline turg üldse toimiks, vahendab aripaev.ee Örni artiklit.

Sügisest on Rootsi keskpank paisutanud oma bilansi 200 miljardilt Rootsi kroonilt 700 miljardile kroonile.

Peamiselt on kasv tulnud Rootsi suurpankadele antud kroonilaenudest. Ent samuti on Rootsi keskpank välja laenanud suures koguses dollareid USA keskpangaga sõlmitud valuutavahetuslepingu kaudu.

Pangad ei anna hea meelega teavet, kui palju keskpanga tuge kasutatakse, kuid andmed on kättesaadavad Rootsi finantsinspektsioonist, kirjutab Örn.

Enim on abi kasutanud Swedbank, ent ka Handelsbanken, mis on avalikkuse ees kiidelnud, et saab riigi abita hakkama, on keskpanga odavat laenuraha appi võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles