Riigikokku jõudis kodude maamaksust vabastamise eelnõu

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiani kesklinna valitsuse alla kuulunud Kadrioru jaoks luuakse eraldi amet.
Siiani kesklinna valitsuse alla kuulunud Kadrioru jaoks luuakse eraldi amet. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Koalitsioonierakonnad andsid täna riigikogu menetlusse seaduseelnõu,

 

mille järgi on kohalikul omavalitsuse volikogul õigus vabastada maamaksust inimese kodu alla jääv maa.


Eelnõu laieneb elamumaale kuni 3000 ruutmeetri ulatuses linnas ja ühe hektari ulatuses maal. Selle koostanud töögrupi liikme Urmas Reinsalu sõnul puudutab muudatus nii korteri- kui majaomanikke.

Reinsalu hinnangul on algatus õige samm, kuid kodude maamaksuvabastuse kehtima hakkamiseks koduomanikule on vajalik seaduse jõustumise järel võtta vastav otsus vastu ka omavalitsuse volikogus.

«Konkreetselt Tallinna ebaõiglase maamaksu kaotamine 2010. aastast määratakse Tallinna valimiste päeval,» tõdes ta.

Eelnõu järgi on kohaliku omavalitsusel võimalus tulevikus maa maksumäära diferentseerida ka sõltuvalt maa sihtotstarbest.

«Eelkõige on see seaduseelnõu muidugi mõeldud Tallinna koduomanike kaitseks, sest just Tallinnas on maamaks tõusnud tuhandete kroonide võrra ning käib päris paljudele lihtsalt üle jõu,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus.

Seaduseelnõu järgi tekiks omavalitsusel õigus vabastada koduomanik selle kinnistu maamaksust, kus on tema registreeritud alaline elukoht. Mitme krundi eest maamaksuvabastust taotleda võimalik ei oleks.

«Pärast seaduse vastuvõtmist soovime Tallinna koduomanikud maamaksust vabastada alates 1. jaanuarist 2010,» lisas Pentus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles