Indeksid osutavad majanduslangusele euroalas

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala
Euroala Foto: SCANPIX

Euroala majandus on ilmselt sisenenud majanduslangusse, mida defineeritakse kui kahte järjestikust kahaneva toodanguga kvartalit.

Nagu kinnitavad Majanduspoliitika Uuringute Keskus ja Itaalia keskpank, tõusis nende EuroCoini indeks augustikuiselt -0,33 protsendilt vaid -0,32 protsendile, vahendab The Wall Street Journal.

Antud indikaatori ülesanne on hinnata sisemajanduse toodangu kasvu kvartalite lõikes, arvates välja hüplikud faktorid nagu hooajalised ja lühiajalised kõikumised. EuroCoini ülimalt tagasihoidlik tõus viitab sellele, et Euroopa Keskpanga (EKP) presidendi Mario Draghi uus euro-päästmise-kampaania ei ole euroala majandusele veel märkimisväärset mõju avaldanud.

Draghi ja EKP nõukogu panid septembri alguses kokku detailse kava kasvu edendamiseks ja deflatsiooni ennetamiseks euroala kriisiriikides, ostes üles valitsuste võlakirju tingimusel, et viimased allutavad endid majandusreformide programmidele, mille teostamist hakkab kontrollima Euroopa Liit.

Euroopa Komisjon teatas eile, et nende äri- ja tarbijakindluse indikaator langes septembris kuuendat kuud järjest.

EKP andmetel on laenuandmine erasektorile jätkuvalt nõrk, pankadevahelised rahaturud olid ka augustis valdavalt blokeeritud.

EuroCoin on üks varajasemaid näidikuid majanduse olukorrast euroalas ning langeb kokku tööstus- ja teenuste valdkonna ostujuhtide indeksiga (PMI).

Ka PMI osutas euroala majanduse kokkukuivamisele septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles