Eesti Energia vastab: kuidas kujuneb kliendile pakutav elektri hind?

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldteenuse marginaalide hind langes.
Üldteenuse marginaalide hind langes. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia vastab E24 lugejate küsimustele ettevõtte pressiesindaja Eliis Venniku vahendusel.

Kuidas kujuneb kliendile tehtav pakkumine? Kui vaadata EE igapäevast pakkumise muutust ja NordPoolil toimunud hinnaliikumist, siis ei ole need justkui omavahel seotud. Kuidas Eesti Energia pakkumine kujuneb?

Elektrimüüjana ostab Eesti Energia kogu klientidele müüdava elektri börsilt. Börsihind on elektri hulgihind ning elektrimüüjatele on see sisuliselt sama, mis näiteks jahu leivatootjale – see on kulu, mis meil tuleb kanda, et saaksime üldse kliendile elektrit müüa. Hinnamuutusi kokkulepitud hindadega pakettides tuleks võrrelda pikaajaliste tehingute turuhinna liikumisega, mitte aga NPS börsihinnaga, kus toimub nö päev ette kauplemine.

Näide: fikseerime aastaks ühetariifsele kliendile hinna paketis Kindel. Täna oleks meil võimalik fikseerida hulgiturul hind tasemel 4,38 s/kWh, see on süsteemihind ehk hind kliendile, kes tarbib igas tunnis läbi aasta täpselt sama koguse. Kui klient sõlmiks meiega täna lepingu, võtame kohustuse kliendi tarbitava koguse jagu elektrit selle hinnaga turult osta. Süsteemihinnale lisandub kliendi tarbimisgraafiku ”koefitsient”, mis võtab arvesse kliendi reaalset tarbimist (rohkem päeval või öösel).  Seejärel lisandub hinnale käibemaks ja meie müügimarginaal, millest katame ka oma elektrimüügi kulud nagu nt teeninduskanalite ülalhoidmine. Nõnda saamegi oma hinnakirjas pakkuda kliendile hinda 5,92 s/kWh. See hind võib iga päev muutuda sõltuvalt sellest, kuidas muutub hind hulgiturul.
 

Kui Eesti Energia tõstab kliendile hinda 50 protsenti, siis kellele see raha läheb? Kas energiafirma kasum kasvab?

See tähendab, et kõrgemat hinda avatud turul ei saa automaatselt võrdsustada suurema kasumiga. 2013. aastast paneb elektrienergia hinna ning meie äritulemuse paika turg. Elektrimüüjate kasum sõltub konkurentsist ehk sellest, mis hinnaga on neil võimalik elektrit konkurentsitingimustes müüa.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles