Eurooplaste tunded robotite suhtes soojenevad

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiulit mängiv robot Jaapani paviljonis
Viiulit mängiv robot Jaapani paviljonis Foto: SCANPIX

Pärast kahesaja aasta pikkust vimma on inimeste ja masinate suhted Euroopas paranemas, selgub värskest Eurobarometeri uuringust.

Nagu näitab Eurobarometer, näeb koguni 70 protsenti eurooplastest roboteid «üsna positiivses» või «väga positiivses» valguses, vahendab The Wall Street Journal.

WSJ rõhutab, et eurooplased on astunud pika sammu edasi alates ajast, mil ludiidid Inglismaal tööstusrevolutsiooni koidikul kudumisrobotite (st täiustatud kangastelgede) vastu sõda pidasid.

Euroopa Komisjon kulutab robotitööstuse alasteks uuringuteks sadu miljoneid eurosid, eile käivitas komisjon «avaliku ja erasektori partnerluse» aitamaks Euroopa ettevõtetel antud turust suuremat tükki haugata.

Mil iganes komisjon midagi sellist ette võtab, kulub reeglina marjaks ära teemakohane küsitlus.

Samas tõstatavad uuringu tulemused mitmeid küsimusi: esiteks väidab vaid 6 protsenti eurooplastest end iial robotit kasutanud olevat (slovakkide seas on vastav protsent 20).
Võimalik, et eurooplastele meeldib pigem robot kui idee, mitte robot ise.

Nagu näitab Eurobarometer, ei usaldaks eurooplased robotitele selliseid tähtsaid ja tundlikke ülesandeid nagu laste ja eakate vanemate hoidmine (66 protsendi meelest «väga vastumeelne») või koeraga jalutamine (47 protsendi jaoks «väga vastumeelne»).

Kummalisel kombel lubaksid eurooplased pigem robotil end meditsiiniliselt opereerida kui oma koeraga õues tiir teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles