Graafik: uus riigieelarve panustab rohkem inimestesse kui betooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Alari Paluots

Postimehe koostatud käesoleva ja tuleva aasta riigieelarvete võrdlus näitab, et riigikassasse ennustatakse 15,7 protsendi ehk 40 miljoni euro võrra suuremat füüsilise isiku tulumaksu laekumist kui ennustati tänavuseks.

Lisaraha peaks tulema majanduse, tööhõive ja palkade kasvu toel, mis omakorda annab võimaluse rohkem tarbida ja kasvatab käibemaksu laekumist enam kui kümnendiku võrra.

Riik kulutab tänavuse eelarvega võrreldes enam tervishoiule, valitsussektori teenustele, kultuurile, riigikaitsele, haridusele ja sotsiaalkaitsele. Tänavusest vähem on kavas raha suunata keskkonnakaitsesse, avalikule korrale ja majandusele.

Ministeeriumide rahakoti õhenemise tingib välistoetuste vähenemine seoses Euroopa Liidu 2007-2013 eelarveperioodi lõpuga. Näiteks on ligi 40 protsenti väiksem eelarve keskkonnaministeeriumil, kelle heitmekvootide müügi arvelt tehtavad kulud vähenevad 181,7 miljonit eurot. Toetuste vähenemisel tuleb säästlikumalt läbi ajada regionaalministril ning põllumajandus- ja kultuuriministeeriumitel.

Nii saab riik teha ka vähem investeeringuid. Võrreldes 2012. aastaga vähenevad valitsussektori investeeringud 109 miljonit eurot ehk 10,6 protsenti 921,7 miljoni euroni.

Suurim kulude kasv on seotud pensionitega, mille 5-protsendiliseks tõusuks kulub 93,3 miljonit eurot.  Sotsiaaltoetused moodustavad eelarvest 28,4 protsenti ehk 2,2 miljardit eurot ning iga inimese kohta makstakse 2013. aastal keskmiselt 1677 eurot sotsiaaltoetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles