Prokuratuur esitas Tsäkkole süüdistuse

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeameti juht Tamur Tsäkko pressikonverentsil.
Maanteeameti juht Tamur Tsäkko pressikonverentsil. Foto: Liis Treimann

Riigiprokuratuur esitas süüdistuse maanteeameti endisele juhile Tamur Tsäkkole riigihangete teostamise nõuete rikkumises ja usalduse kuritarvitamises seonduvalt hankelepingu tingimuste muutmisega sõiduradade liikluskorralduse osas.

Tsäkkot süüdistatakse selles, et ta lubas töövõtjal Loo-Maardu teelõigul hankedokumentides sätestatud ajutise liikluskorralduse 2+2 sõidurea asemel ehitada 1+1 sõidurida koos kindlustatud teepeenardega. Sellise lubaduse andmine ei olnud seadusega kooskõlas ja ehitajale maksti seetõttu 33 668 eurot suurem summa kui oli tegelike tööde maksumus, teatas prokuratuur.

Süüdistuse kohaselt pani Tsäkko toime karistusseadustiku §217-2 lõike 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo, s.o seadusest tuleneva teisele isikule kohustuse võtmise õiguse ebaseadusliku ärakasutamise ja teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise, millega on tekitatud suur varaline kahju. Samuti pani Tsäkko süüdistuse kohaselt toime karistusseadustiku §300 järgi kvalifitseeritava kuriteo, s.o muul viisil riigihangete teostamise nõuete rikkumise, millega on tekitatud oluline varaline kahju.

Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalmenetluse Aruvalla-Kose teelõigu hankemenetluse käigus toime pandud konkurentsialaste süütegude osas, kuna uurimise käigus ei leidnud piisavat tõendamist kriminaalmenetluse alus.

Kriminaalmenetlus lõpetati Tamur Tsäkko, Marika Priske, Erkki Suurorg’i ning Nordecon A-i (kahtlustuses nimetatud ajal AS Nordecon Infra) suhtes kahtlustuses, mis käsitles konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimise katset karistusseadustiku §400 järgi seoses sellega, et AS Nordecon Infra pakkus hankelepingu täitmisel alltöövõttu Lemminkäinen AS-ile vastutasuks selle eest, et viimane loobuks hanketulemuste vaidlustamisest.

Prokuratuur asus seisukohale, et AS Nordecon Infra esindajal puudus konkurendiga vastavate läbirääkimiste käigus veel selgelt väljakujunenud ettekujutus, missugust kokkulepet ja millistel tingimustel sõlmida sooviti.

Seega luges prokuratuur Kriminaalmenetluse seadustiku §7 lõikes 3 sätestatud kriminaalmenetluse olulise põhimõtte kohaselt kõrvaldamata kahtlused kahtlustatavate kasuks ja asus seisukohale, antud tegu ei jõudnud karistatavasse kuriteokatse faasi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles