Jahiseaduse eelnõu jätab rapsikasvatajad kahjuhüvitisest ilma

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsipõld.
Rapsipõld. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusministeerium jättis kooskõlastamata uue jahiseaduse eelnõu, tuues ühe põhjusena välja ka asjaolu, et erinevalt teraviljast ei võimalda eelnõu küsida hüvitist ulukite poolt rapsi-ja rüpsipõldudel tehtud kahjude eest.

«Õlikultuure ulukid ei söö, aga nad elavad seal sees ja kõnnivad läbi,» ütles Valjala talunik Jaan Sink, kirjutab Saarte Hääl.

«Kui valminud rapsist läheb põder läbi, jääb järele kahe meetri laiune rada, kus ei ole mitte ühte tera enam kaunas,» kirjeldas talunik, kes peab õigeks põllumajandusministeeriumi ettepanekut täiendada jahiseaduse eelnõus jahipiirkonna haldaja poolt hüvitamisele kuuluvate kultuuride loetelu.

Jahiseaduse eelnõu kohaselt on maaomanikul õigus ulukikahjude korral taotleda jahipiirkonna kasutajalt hüvitist teraviljale, kartulile, söödajuurviljale, köögiviljale ning metsamaal kasvavatele okaspuudele.

Põllumajandusministeerium hindab hüvitamisele kuuluvate põllumajanduskultuuride loetelu puudulikuks, kuna sealt puuduvad kaunviljad, õli- ja kiudkultuurid ning muud tehnilised kultuurid, ravim- ja maitsetaimed ning veel mõningad liigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles