Linnad ei tohi raskeveokitelt sissesõidutasu võtta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja hinnangul ei ole kääridega kollasest paberist väljalõigatud sissesõiduluba 25 krooni väärt.
Ettevõtja hinnangul ei ole kääridega kollasest paberist väljalõigatud sissesõiduluba 25 krooni väärt. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Õiguskantsler Indrek Teder peab põhiseadusega vastuolus olevaks Eesti omavalitsuste praktikat nõuda raskeveokite piirangualadesse sissesõidu eest tasu.


Õiguskantslerile esitas toidukaupade transpordiga tegelev ettevõtja kaebuse Narva-Jõesuu linnavolikogu tegevuse kohta, kuna ei olnud rahul, et tal tuleb linnakassasse tasuda iga 3,5-tonnise registrimassiga veoki sissesõiduloa eest 25 krooni, kirjutab ERR uudised.

Narva-Jõesuu linnavõimud teatasid ettevõtjale, et summa kulub iga loa trükkimise, registreerimise ja väljastamise peale, ettevõtja hinnangul kujutas sissesõiduluba endast kääridega kollasest lehest välja lõigatud paberitükki ja seega on selle eest küsitud summa liiga suur.

«Ei teeseadus, kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ega kohalike maksude seadus näe ette kohaliku omavalitsuse õigust võtta mootorsõiduki sissesõiduloa või sellise sõiduloa andmisega seotud menetlustoimingu eest tasu. Ka ei tulene sissesõiduloa eest tasu võtmise õigust mulle teadaolevalt ühestki muust õigusaktist,» leidis Teder.

Õiguskantsler märkis, et omanikul on õigus tee kasutamise eest tasu nõuda ainult juhul, kui tegemist on erakorralise veoga.

Kokkuvõttes leidis õiguskantsler Teder, et Narva-Jõesuu tegevus on vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse, haldusmenetluse seaduse, kohalike maksude seaduse ja põhiseadusega ning soovitas linnavõimudel puudused kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles