Elering avas elektrituru andmelao

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrinäidik
Elektrinäidik Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Elering avas turuosaliste võrdse kohtlemise tagamiseks ja elektrimüüja vahetamise protsessi lihtsustamiseks avatud elektrituru andmelao, miskoondab elektritarbimise ja -lepingutega seotud andmeid.

Andmeladu on avatud aadressil http://andmeladu.elering.ee.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Andmelao käivitamine Eleringi üks olulisemaid panuseid elektrituru avamise õnnestumiseks.

Tarbija saab Andmelao kaudu anda ühele või mitmele elektrimüüjale nõusoleku ligipääsuks oma elektritarbimise andmetele, lisades soovi korral süsteemi ka oma meiliaadressi ja telefoninumbri, mille kaudu on müüjal võimalik temaga ühendust võtta. Portaali kaudu saab tarbija näha ka seda, kes ja millal on tema tarbimisandmeid vaadanud.

Andmelattu koonduvad andmed ligi 700 000 mõõtepunkti kohta ja kuigi valdav osa andmeid on juba süsteemi kantud, jätkub koostöös võrguettevõtjatega nende lisamise protsess.

Andmeloaga liitumiseks on avatud tarnijatel ehk elektrimüüjatel ja võrguettevõtjatel vaja Eleringiga sõlmida andmevahetusplatvormi ajutise kasutamise leping, mis täieneb tehnilise juhendiga novembrikuu lõpuks.

Andmelao arenduse eest vastutab Elering, kelle ülesandeks jääb ka kogu süsteemi edaspidine hooldus. Võrguettevõtjad vastutavad sisestatud andmete mahu ja nende kvaliteedi, eelkõige mõõtmiste täpsuse, tunnipõhise jaotuse ja ka sisestatud kliendiinfo korrektsuse eest. Elektrimüügi lepingute kohta käiva info edastavad avatud tarnijad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles