Saksamaa majanduse väljavaated tumenevad

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa autotootjaid paneb Brexit muretsema.
Saksamaa autotootjaid paneb Brexit muretsema. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa suurima majanduse Saksamaa majanduskliima indeks langes septembris viiendat kuud järjest, sedapuhku viimase kahe ja poole aasta madalaimale tasemele, andes tunnistust sellest, et ei Euroopa Keskpanga võlakirjaostu kava ega Euroopa Stabiilsusmehhanism pole suutnud ettevõtjaid optimismile siiski kallutada.

Münchenis asuva  IFO instituudi 7000 ettevõtte seas läbi viidud küsitluse baasil kokku pandav ärikliima indeks, mis peegeldab ettevõtjate hinnangut praegusele olukorrale, langes augusti 11,2 punktilt 110,3 punktile septembris. Hinnang tulevikuootustele langes septembris 93,2 punktini. Augustis oli see tase 94,2 ning analüütikud ootasid paranemist keskmiselt 95 punkti tasemele.

Ettevõtjate seas läbi viidud uuring näitab, et firmad on oma olukorraga üha vähem rahul ning näevad ka tulevikku üha pessimistlikumates toonides. Enim langesid ootused ehitussektoris, kuid analüütikute sõnutsi on tähelepanuväärne, et langus toimus ka tööstussektoris, kuigi viimane oli augustis näidanud mõningast taastumist. Ükski alamindeksitest ei näita paraku kannapööret ega anna lootust märkimisväärseks paranemiseks.

«See on suur pettumus,» tõdes Danske Marketsi vanemökonomist Frank Oland Hansen kiirkommentaaris. «See on selge signaal, et Saksamaa on languses,» lisas ta. Hanseni kinnitusel näitab indeksi selline tase, et tööstuse maht on märkimisväärselt kokku tõmmanud ning aasta kokkuvõttes viitab see umbes 0,75-protsendilisele majanduslangusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles