Nutitelefoniäris läheb põnevaks

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea modell esitleb LG uut nutitelefoni Optimus G.
Lõuna-Korea modell esitleb LG uut nutitelefoni Optimus G. Foto: SCANPIX

Enne pühadehooaja algust on seis nutitelefonide turul läinud põnevaks – aasta esimeses pooles kehtinud jõuvahekorrad võivad drastiliselt muutuda.
 

Turu-uuringutega tegeleva IDC andmetel tarniti tänavu teises kvartalis maailmas kokku 153,9 miljonit nutitelefoni, mis teeb aastaseks kasvuks 42,1 protsenti.

Kasvu vedanud Samsungil on seejuures 32,6-protsendiline turuosa, see tähendab, et pea iga kolmas poodi jõudnud seade kandis Lõuna-Korea tehnoloogiahiiglase logo. Apple oli sama uuringu järgi kukkunud eelmise aasta sama perioodi 18,4 protsendilt 16,9 protsendile, jäädes tugevalt alla oma põhikonkurendile.

Esiviisikus olid vähem kui ühe protsendi suuruste vahedega veel Nokia, HTC ja ZTE, omades vastavalt 6,6, 5,7 ja 5,2 protsendi suurust turuosa. Viimati nimetatud kolmest tootjast tegi võimsa hüppe ZTE, kolmekordistades aastaga oma nutitelefonide tarnet, samal ajal on ZTE kasv siiski peamiselt Hiina-põhine, muudel suurematel turgudel ei ole nad tipptegijate seas.

Nokia languses


Kunagise edu praeguseks minetanud Nokia ja HTC olid võrreldes möödunud aasta sama perioodiga tugevas languses, tarnides vastavalt 38,9 ja 24,1 protsenti vähem nutitelefone kui aasta tagasi.

Liidrite juurde tagasi tulles tuleb meeles pidada, et Apple’i turuosa langus tuleks suuresti panna iPhone 5 ootuse arvele sarnaselt eelmise aastaga, kui tarbijad ootasid iPhone 4Si turuletulekut ning ei kiirustanud vana mudelit ostma.

Samas on aastaga midagi siiski muutunud. Kui mullu teises kvartalis suutis Apple «vana» seadme müümise toel olla siiski nutitelefonide turuliider, siis tänavu on Samsung edukalt kasutanud ära võimaluse tühimikku täita.

Võrreldes eelmise aastaga kasvas Lõuna-Korea ettevõtte tarnitud nutitelefonide arv 18,4 miljonilt telefonilt 50,2 miljonile ehk siis muljetavaldavad 172,8 protsenti.

Kuigi kolmanda kvartali tarnestatistika avaldatakse alles oktoobris, võib suhteliselt kindlalt väita, et Samsung on oma liidripositsiooni hoidnud ning Apple’i tulemused jäävad tagasihoidlikumaks isegi juhul, kui uut iPhone’i ostetakse kvartali lõpuks tõepoolest 10 miljonit eksemplari, nagu mitmed analüütikud ennustavad.

Sellest, kui edukas on iPhone 5 oma eelkäijatega ja turul olevate konkurentidega võrreldes, saab aimu ilmselt kalendriaasta viimases kvartalis. Bloombergi hinnangul võib Apple aasta lõpuks müüa 48 miljonit uut iPhone 5, mis oleks konkurentide mudelitele ilmselt ületamatu arv ning võiks kõigutada ka Samsungi juhtpositsiooni tootjate seas.

Samsungi lipulaev  


Samsungi nutitelefonide lipulaev Galaxy S3 tuli turule juba mais ning seda on väidetavalt esimese 100 päevaga müüdud juba üle 20 miljoni eksemplari. Galaxy S3 on küll tehniliste omaduste poolest vägagi korralik nutitelefon ning augustis ületas selle müük ka iPhone 4Si, kuid aasta lõpus selle müük maailmas ilmselt uue iPhone’i turuletuleku tõttu väheneb.

Raskustes Nokia esitles septembri alguses uut Windows Phone 8 kasutavat Lumia 920, mis sai aga suhteliselt leige vastuvõtu osaliseks. Soome telefonitootja uus lipulaev peaks müügile jõudma millalgi kolmandas kvartalis, kuid sellest ei nähta iPhone’ile erilist ohtu.

Küll aga võib Nokia lõigata tulu Androidiga seotud patendivaidlustest, mistõttu tarbijad võivad pöörata pilgu Windows Phone 8 platvormi poole. Kuigi Nokia on saanud Windowsi platvormi valimise eest palju kriitikat, võib see osutuda Soome telefonitootja päästjaks.

Nimelt on uus PC-le ja tahvelarvutitele mõeldud Windows 8 ja nutitelefonide platvorm Windows Phone 8 omavahel sarnased, neile ühiste rakenduste loomine on arendajatele tehtud suhteliselt lihtsaks ning ka tavatarbijal on üht kasutades võimalik kiirelt kohaneda teisega.

Windows Phone’i suurim probleem ongi olnud sellele loodud rakenduste väike hulk võrreldes iOSi ja Androidiga. Windows 8 suurem lõimitus võib seda aga tulevikus muuta.

Apple võitis kohtus


Vaadates edasi suuri tegijaid, tuli HTC oma praeguse lipulaevaga One X välja juba veebruaris. Kuigi selle müük läks kevadel isegi paremini kui oodati, summutas Samsungi Galaxy S III selle edu. Samuti oli One X müük USAs Apple’i patendivaidluse tõttu mõnda aega peatatud ning probleeme on olnud ka tarnevõrgustikega.

Mitmed operaatorid on viimasel ajal eelistanud HTC-le konkurente, näiteks USA suuremaid edasimüüjaid AT&T tegi Windows Phone’i puhul reklaami hoopis Nokia Lumia 900-le, jättes HTC Titan II suurema tähelepanuta.

Samas on ka HTC panustanud uuele Windows 8 platvormile ning tootja algavale pühadehooajale suunatud uus telefon Windows 8 X, mille Microsoft nimetas ka uue platvormi ametlikuks lipulaevaks, võib samuti nutitelefoniturgu raputada, samas vähendades ühtlasi Nokia võimalusi turuosa juurde võitmiseks.

Nutitelefonide operatsioonisüsteemide seas on lähitulevikus ilmselt
oodata praeguse ülivõimsa turuliidri Androidi mõningat langust ning iOSi ja Windows Phone’i tõusu.

Teises kvartalis kasutasid Androidi 68,9 protsenti, iOSi 16,9 protsenti, BlackBerry’t 4,8 protsenti, Symbiani 4,4 protsenti ja Windows Phone’i vaid 3,5 protsenti kõigist tarnitud nutitelefonidest.
Windows Phone’il on suur võimalus jõuda aasta lõpuks suurema vaevata nutitelefonide operatsioonisüsteemide seas kolmandale positsioonile.

Teises kvartalis Microsofti tarkvara edestanud Symbian on sisuliselt juba väljasurnud platvorm, oma tähtsuse on kaotanud ka vaevaliselt hingitsev Blackberry. Suurtes raskustes Research in Motion teatas, et uut Blackberry 10 operatsioonisüsteemi võib selle nutitelefonides näha alles uue aasta alguses, seega on nutitelefonide turu kunagiselt liidrilt lähikuudel oodata ilmselt ainult languse jätku.

Blackberry sulgemisohus
Praegu paistab, et kõik trumbid nutitelefonide maailmaturu mõjutamisel on Apple’i käes. Kevadel suudeti mõneks ajaks edukalt peatada ühe konkurendi HTC nutitelefonide uue seeria One müük USAs, mis mõjutas tugevalt Taiwani tootja üldist tarnet.

Eelmisel kuul California kohtus saadud suur võit Samsungi üle on aga pikas plaanis ettevõttele tähtsam ja avab rohkem võimalusi, kui esialgu paista võib. Võit oli nimeliselt küll Samsungi üle, kuid tegelikult riputas see kirve kõigi Androidi kasutavate nutitelefonitootjate pea kohale, kes peavad nüüd otsustama, kas minna üle alternatiivsetele platvormidele (mis meeldiks kindlasti Microsoftile), võimalike patendivaidluste vältimiseks mugandada oma telefonides kasutatavat Androidi või siis riskida Apple'i poolt kohtusse kaebamisega.

Suures plaanis on huvitav, milline on seis nutitelefonide turul aasta pärast. Nokia telefoniüksuse ja Blackberryde tootja Research in Motioni iseseisev tegutsemine võib väga musta stsenaariumi korral olla selleks ajaks juba lõppenud ning Apple iPhone 5 asemele oodatakse siis ilmselt juba uut mudelit.

Selleks ajaks on turule tulnud ka mõned uued operatsioonisüsteemid, näiteks odavama hinna­klassi nutitelefonidele suunatud Mozilla OS. Samuti on selleks ajaks selge, kui suurt kahju kannatas Samsungi patendivaidlusest Android ning kui edukas on uus Windows 8 Phone’i platvorm.

Samuti on selge, et aasta pärast enam kiiremast protsessorist, suuremast ja parema kvaliteediga ekraanist ning muudest kosmeetilist laadi uuendustest edu tagamiseks ei piisa – maailm ootab telefonidelt juba ammu midagi sama uuenduslikku nagu seda oli oma ajal puutetundlike ekraanide kasutuselevõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles