Euroopa kärbib seakarju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead uurivad ümbrust.
Sead uurivad ümbrust. Foto: SCANPIX

Maailm seisab silmitsi peekoninappusega. Euroopa põllumehed harvendavad järjekindlalt oma seakarju, kuna söödahinnad tõusevad.

Briti seakasvatajate ühendus (NPA, National Pig Association) hoiatab, et Euroopa Liidu seakarjad hõrenevad «märkimisväärse kiirusega». Kuna sama trendi võib täheldada ka teistel kontinentidel, on ülemaailmne sealiha- ja peekoninappus «nüüd vältimatu», ütleb NPA.

Juunikuise seisuga oli karjade kahanemine 12 kuu lõikes 1-10 protsenti.

Kõige tempokamalt kuivasid seakarjad kokku Poolas – 9,6 protsendi jagu, järgnesid Rootsi ja Iirimaa.

NPA uuringute kohaselt võib toodang Britannias kukkuda lausa 20 protsenti.

Seakasvatuse lood läksid hulluks pärast seda, kui USA põud maisi- ja sojaoa hinnad lakke lennutas.

Jaemüüjad on tõrkunud lisakulutusi katmast ning seetõttu kaotavad farmerid raha iga müüdud sea pealt.

Briti parlamendiliikme George Lyoni andmetel võib sealihatoodang Euroopas langeda ligikaudu 10 protsendi võrra, tuues kaasa sealihahinna tõusu.

Suurbritannia põllumajandusministeeriumi esindaja Mike Sloyan hoiatas viimasel Euroopa tippkohtumisel, et tuleval aastal kahaneb seatappude arv 2 protsenti ning tekitab 10-protsendilise sealihahindade tõusu.

NPA rehkendab aga, et seatapud kukuvad tuleva aasta teises pooles koguni 10 protsenti, mis tähendaks peekonihindade kahekordistumist Euroopa lihalettidel.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles