Ettevõtlusgala: palju ametnikke, vähe ettevõtjaid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti parimate ettevõtete tunnustamise gaalaõhtu Estonia kontserdisaalis.
Eesti parimate ettevõtete tunnustamise gaalaõhtu Estonia kontserdisaalis. Foto: Liis Treimann / Postimees

«Tunne oli nagu oleksin sattunud valitsusliikmete ja kantslerite töökoosolekule. Päris ettevõtjaid oli kohal hästi vähe. Parim nali oli Riigi Kinnisvara valimine aasta kinnisvaraarendajaks,» kirjeldab TÜ avaliku poliitika lektor ja ettevõtja, endine poliitik Ott Lumi eilset ettevõtlusauhindade jagamist Facebookis.

Ta jätkab: «Enamiku auhindu võitsid kas riigile kuuluvad või monopoolsed ettevõtted (RMK, Eesti Energia, EMT. Päev varem räägib Arengufondi juht parlamendis, et tuleb ettevõtlikkust arendada ja järgmisel päeval pärjatakse Estonia kontserdisaalis karjääribürokraate.»

Lumi sõnul tekib küsimus, mida siis ettevõtluskonkursil tunnustatakse, kas tublit eraalgatust ja riskide võtmist või midagi muud. «Üksikult võttes on tunnustuse pälvinud riigiettevõtted tublid, kuid selles kontekstis tekitab taoline tunnustus küsitavusi,» ütles Lumi. «Näiteks Riigi Kinnisvara tunnustus olukorras, kus meil on hulk kinnisvarafirmasid, kes on kriisis kannatanud ja jäänud ellu tänu oma nutikusele. Miks siis neid ei tunnustata?“

EASi juht Ülari Alamets ütles, et e Ettevõtluse Auhinna konkurss on ainus riiklik tunnustus ettevõtjatele. «Sellega riik tänab töökohtade loojaid ning tunnustab parimaid,» sõnas ta.

Ettevõtjaid oli tema sõnul saalis julgelt 80 protsenti kõigist kohalviibinutest. «On loomulik, et riigi korraldatud tänuüritusel ettevõtjatele on kohal ka kõrgeid riigiametnikke, kes seda tänu avaldavad,» lisas ta.

Kaubandus-tööstuskoja ja tööandjate keskliidu reastatud konkurentsivõimeliste Eesti ettevõtete hulgas võitsid mitu kategooriat  riigile kuuluvad ja/või monopoolsed. Näiteks riigimonopol Eesti Energia on kõige konkurentsivõimelisem tööstus ja energeetikaettevõte Eestis. Pärjatud võitjate hulgast leiab veelgi ettevõtteid, mille kohta võib küsida, kellega nad konkureerivad: näiteks riigile kuuluv ja riigi kinnisvara haldamisega tegev Riigi Kinnisvara AS on kõige konkurentsivõimelisem kinnisvarafirma, Riigimetsa majandamise keskus on metsamajanduse vallas kõigist konkurentsivõime poolest üle ja Tallinna Sadamale pole vastast transpordi ja logistika valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles