Medvedev rõhutas Putinile eelarvereeglite olulisust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medvedev rõhutas Putinile eelarvereeglite olulisust.
Medvedev rõhutas Putinile eelarvereeglite olulisust. Foto: SCANPIX

Vene peaminister Dmitri Medvedev on asunud rünnakule oma põhirivaali, energiatsaari Igor Setšini vastu ning pareerib kriitikavalangut, mille president Vladimir Putin tema valitsuse pihta tulistas.

Medvedev, kelle kabinetti Putin nahutas oma valimislubaduste mittetäitmise eest, rõhutas eile, et karmist eelarvedistsipliinist tuleb iga hinna eest kinni pidada ning eelarve tasakaalustada.

«Reegleid tuleb täita, isegi kui need on rasked. Neid ei saa muuta vastavalt poliitilisele olukorrale või soovile arendada üht valdkonda teise arvelt,» ütles Medvedev. «Muidu ei saa meist iial kaasaegse majanduse ja tsiviliseeritud poliitilise süsteemiga riiki.»

Mööndes samas, et mõned Putini nõudmised kulutuste osas infrastruktuurile ja palkadele tuleb täita, toetas Medvedev oma rahandusministri üleskutset võtta lisaraha Rosneftegazsist – riiklikust investeerimismehhanismist, mida juhatab Setšin, Putini võimas liitlane ja Rosnefti pealik.

Setšin sooritab käesoleval ajal kõikvõimalikke manöövreid, säilitamaks oma kohta energiatsaari troonil.

Medvedev palus kabinetil koostada kiirkorras kava 95 protsendi «kaaperdamiseks» Rosneftegazi kontolt, kus istub 130 miljardit rubla (4,2 miljardit dollarit). Käik tõmbaks vaiba Setšini plaanide alt kasutada neid rahasid riiklike energiaosaluste koondamiseks Rosneftegazi tiiva alla – selle asemel, et neid turule müüki panna, nagu nõuab Medvedev.

Medvedevi samm on järjekordne näide võitluse ägenemisest peaministrit ja presidenti ümbritsevate klannide vahel selle üle, mis suunas riik peaks arenema, ütlevad analüütikud.

«On selge, et lõhe laieneb,» ütles sotsioloog ja Venemaa poliitilise eliidi uurija, endine Ühtse Venemaa liige OlgaKrõštanovskaja.

«Sõda käib mõjuvõimu pärast – osa võitlusest peetakse tänavail, teine osa aga eliidi ridades.»

Medvedevi positsioon peaministrina on sattumas üha suurema löögi alla, nüüd kus Putin üritab tugevdada oma kandepinda pärast tema meelevalda kahjustanud protestilainet.

Augustis õõnestas Putin Medvedevi positsiooni, vaidlustades peaministri väited, nagu andnuks too isiklikult 2008. aastal korralduse alustada sõda Gruusia vastu – mida Venemaal nähakse kui üht Medvedevi vähestest saavutustest presidendina.

Sel nädalal kritiseeris Putin aga teravalt Medvedevi valitsuse tööd järgmise kolme aasta eelarvekava koostamisel, süüdistades valitsust «süsteemses saamatuses» tema kui presidendi korralduste täitmisel.

Analüütikute arvates on valitsusele antud «võimatu missioon» tasakaalustada eelarve, täites samal ajal Putini ülihelded valimiseelsed lubadused – makse kergitamata. Rahandusministeeriumi rehkenduste kohaselt koormavad Putini lubadused eelarvet eeloleva kolme aasta lõikes 2,8 triljoni rublaga (85,8 miljardit dollarit).

Moskvas süvenevad spekulatsioonid, et Putin võib Medvedevi tuleval aastal teatud hetkel vallandada.

«Putin on Medvedevile tänulik, et too hoidis kinni nendevahelisest kokkuleppest ja soostus presidendiameti üle andma, ja ma ei usu, et ta tahaks tema vastu astuda. Aga konflikt Putini ja Medvedevi ringkondade vahel on palju sügavam, ning see destabiliseerib olukorda,» ütles Krõštanovskaja.

«Probleemi lahendamiseks on mitmeid viise, kuid ekstreemne tee oleks vallandada Medvedev.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles