Lahkete miljardäride read täienevad

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates ja Warren Buffett
Bill Gates ja Warren Buffett Foto: SCANPIX

Bill Gates ja Warren Buffett on võlunud järjekordselt 11 miljardärilt välja lubaduse anda ära pool oma varandusest, liikumise uusliikmete hulgas on tehnoloogiamaailma suurkujud Gordon Moore ja Reed Hastings.

Uued suurannetajad ühinevad üritusega, mille Gates ja Buffett käivitasid aastal 2010 eesmärgiga avada uus ajastu Ameerika filantroopias: magnaadid hakkavad andma oma raha ära elutee varajasemates staadiumides, mil neil on veel võimalus selle kasutuse vallas kaasa rääkida, kirjutab The Wall Street Journal.

Liikumise «Giving Pledge» (annetustõotus) liikmeskond on nüüdseks kasvanud 92 perekonnale.

«Eesmärk on tõsta filantroopia profiili ning näidata, kui suuri asju niiviisi ära saab teha,» ütles Gates ajakirjanikele.

Ta rõhutas, et liikmetõotus õhutab miljardäre alustama annetamisega juba noorest peast ning tegema seda võimalikult nutikalt, pidades omavahelisi nõupidamisi, vahetades kogemusi ning pidades maha debatte selle üle, millised oleksid parimad raha annetamise strateegiad.

«Ma tean, et inimesed teevad [tänu meie liikumisele] palju rohkem koostööd kui varem,» ütles Gates.

Mõned kriitikud ja miljardärid, kes on keeldunud liikumisega ühinemast, ootavad oma sõnutsi täiendavat tõestusmaterjali selle kohta, kas nimetatud summad lähevad ikka abivajajatele – mitte lihtsalt maksuparadiisidesse ja oma lastele mõeldud fondidesse.

«On tore, kui filantroopia asjad edenevad. Nüüd on kaks aastat möödas: millised oleks 10 või 20 peamist projekti, mis sellest asjast välja on arenenud?» küsis Salesforce.comi asutaja Marc Benioff, kes on annetanud 100 miljonit dollarit San Francisco lastehaiglale, kuid keeldus Gates-Buffetti üritusega liitumast.

«Ei tohi olla nii, et mingid summad lihtsalt kantakse fondidesse,» ütles Benioff. «Asi võib lõppeda sellega, et inimesed, kes ei taha oma raha ära anda, leiavad hea kaitsevarju.»

Gates usub siiski, et initsiatiiv osutub edukaks, kuna «inimesed annavad oma tõotused avalikkuse kohtu ees».

83-aastane uusliige, kiibitootja Intel Corporationi kaasasutaja Gordon Moore ütles, et on «eesmärgi sisuliselt juba ületanud», andes juba kümnend tagasi enam kui poole oma varandusest teaduse, keskkonna ja tervishoiu hüvanguks.

«Ega see [liikmeksastumine] mu elus suurt midagi ei muuda, aga see on hea idee, mis on raputanud liikuma palju raha, mis muidu tükiks ajaks kinni oleks jäänud,» ütles Moore.

Netflixi tegevjuhilt Reed Hastingsilt WSJil kommentaari saada ei õnnestunud.

Tänase seisuga on noorim kampaaniaga liitunud miljardär Facebooki asutaja, 28-aastane Mark Zuckerberg, kelle esimene annetus läks hariduselu edendamiseks Newarkis, New Jersey osariigis.

Gates-Buffetti üritusega liitujad kirjutavad alla mittesiduvale tõotusele anda enne surma ära vähemalt pool oma varandusest. Lepingulisi kohustusi ega trahve allkiri kaasa ei too.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles