Riigikohus ei võtnud konkurentsiameti ja Tallinna Vee tariifivaidlust menetlusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi
Vesi Foto: SCANPIX

Riigikohus ei võtnud eile menetlusse konkurentsiameti määruskaebust Tallinna ringkonnakohtu maikuise määruse osas ning ASi Tallinna Vesi tariife puudutava kohtuasja arutelu jätkatakse Tallinna halduskohtus.

Amet püüdis näidata, et teenuslepinguga määratletud tariifimehhanism on puhtalt tsiviilõiguslik leping, millele Tallinna Vesi ei saa halduskohtus toetuda.

Riigikohtu otsus tähendab, et ringkonnakohtu lahend on jõustunud ning vastavalt riigikohtu näpunäidetele, peab esimese astme kohus hindama, kas teenusleping on konkurentsiametile siduv, teatas Tallinna Vesi börsile.

Haldusmenetluse seaduse (HMS) kohaselt on ühepoolsed halduslepingute muudatused lubatud vaid siis, kui see on absoluutselt vajalik, et vältida olulise avaliku huvi rasket kahjustamist. Avalik-õiguslikku lepingut ei muuda kehtetuks lihtsalt ühe seaduse muutmisega (ÜVVKS), teatas ettevõte. Tallinna Vesi, teatas, et käesoleva ajani ei ole konkurentsiamet esitanud erapooletult üle kinnitatud tõendusmaterjale et näitlikustada, et teenuse kvaliteedi standardid oleks kehtivatega samal tasemel madalamate tariifidega kui konkurentsiamet oleks ettevõtet reguleerinud alates 2001.a.  «Kuivõrd ettevõte ei ole teinud muud, kui täitnud kehtivat avalik-õiguslikku lepingut, siis negatiivse otsusega ühepoolselt lepingu eiramist võib käsitleda olulise menetlusliku rikkumisena,» seisab börsiteates.

Tallinna Vesi märgib, et kui Tallinna halduskohus nõustub, et riigi poolt määratud eelmise regulaatoriga sõlmitud haldusleping on kehtiv ka riigi poolt määratud praeguse regulaatori suhtes, siis oodatavalt tühistab halduskohus vaidlustatud otsused olulise menetlusrikkumise tõttu, kuna konkurentsiamet on jätnud arvestamata asjas olulised asjaolud. Kui konkurentsiamet on seisukohal, et teenusleping kahjustab ülekaalukat avalikku huvi, siis peab konkurentsiamet oma vastavat seisukohta kaitsma eraldi menetluses, märgib ettevõte lisades, et juhul kui konkurentsiamet peaks suutma tõendada, et teenusleping kahjustab ülekaalukat avalikku huvi, siis on Tallinna Vesi seaduse alusel õigustatud kompensatsioonile.

Tallinna Vee ja konkurentsiameti kohtuvaidlus algas eelmise aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles