Putin ründas Medvedevi «viletsat eelarvet»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini kannatus Medvedevi valitsusega võib olla katkemas
Putini kannatus Medvedevi valitsusega võib olla katkemas Foto: SCANPIX

Vladimir Putin pahandas Dmitri Medvedevi valitsusega, mis pole võtnud eelarve koostamisel arvesse tema kui taaskordse presidendi korraldusi – sealhulgas heldeid valimiseelseid lubadusi.

Terava kriitika taustafooniks on laienev lõhe Vene presidendi ja tema omaaegse protežee vahel. Analüütikud rõhutavad, et Putin pani peaministri õlgadele eelarve-ülesande, mida on võimatu täita ilma suurte kärbeteta teistest kohtadest.

«Ma hoiatasin juba alguses, et minu dekreedid ei saa elada iseseisvat elu, vaid kabinet peab nad praktilises elus tööle rakendama,» ütles Putin oma Sotši residentsis peetud eelarvestrateegia koosolekul. «Mitmel ametipostil on tehtud süsteemseid vigu.»

«Kui kõik jääb nii, nagu [eelarve]kavas praegu kirjas on, siis siit-sealt jäävad dekreedid täitmata, ma näen seda juba selgelt. Aga dekreedid tuleb täita,» ütles Putin.

President nahutas ministreid ka selle eest, et nood ei olnud kirjutanud kolme aasta eelarvekavasse sisse pensionireforme – mis on poliitiliselt kuum kartul tänu potentsiaalsetele sotsiaalsetele tagajärgedele, mis analüütikute sõnutsi on valitsust juba kuude kaupa halvanud.

«Mis eelarve see teie arust selline on, kui üks peamisi majanduslikke ülesandeid on lahendamata?» küsis Putin ministritelt.

Kommentaarid, mida peaminister ise kuulamas ei viibinud, annavad mõista, et Putini kannatus Medvedevi valitsusega võib olla katkemas, sest Moskvas levib arusaam, et kabinet pole hakkama saanud ühegi reformiga.

Analüütikud ütlesid aga, et Medvedevi valitsusele on ulatatud pähkel, mida ei saagi purustada: Putin tõotas valimiste künnisel küll ekstravagantseid kulutusi, kuid lubas samas, et maksukergitusi ja pensioniea tõstmist ei tule.

«Putin palub valitsusel ringist ruutu teha. Kõlab kergelt, aga võimatu teostada,» ütles endine keskpanga asepresident Sergei Aleksašenko, kes nüüd juhatab Moskva kõrgemas majanduskoolis makromajanduse planeerimise kateedrit.

«Nüüd on selgunud, et kõigil Putini headel soovidel on väga kõrge hind ning et eelarves lihtsalt pole piisavalt raha.»

Rahandusministeeriumi rehkenduste kohaselt läheksid Putini lubadused, sealhulgas õpetajate, arstide ja teiste riigitöötajate palgatõusud, maksma täiendavad 2,8 triljonit rubla (85,8 miljardit dollarit), mis tähendaks, et eelarve tasakaalustamiseks tuleks mujalt kõvasti kärpida.

Rahandusminister Anton Siluanov ütles suvel Financial Timesile, et valitsus üritab lükata edasi teisi programme – nagu näiteks relvajõudude tugevat turgutamist – et täita presidendi lubadused ilma makse tõstmata. Kuid analüütikute sõnutsi on valitsus ilmselt kaotanud ka selle lahingu.

Medvedevi kabineti poolt aastateks 2013-2015 esitatud eelarvekava kätkeb kavandatust karmimat distsipliini, 2013. aasta puudujääk peaks tulema 0,8 protsenti SKTst – mitte 1,5 protsenti, nagu prognoositakse.

Putin näis siiski olevat meelestatud liigse eelarvedistsipliini vastu.

«Karmil ja vastutustundlikul eelarvepoliitikal on loomulikult omad eelised, kuid kui seda ei teostata korrektselt, siis on küll tulemusi, kuid nende mõju on vastupidine,» selgitas president.

Alfa Banki peaanalüütik Moskvas Natalja Orlova ütles, et Putin peab tulevikus kindlasti karme otsuseid tegema, tõstes makse või kärpides investeeringuid. Samas olevat selge, et eile esitatud eelarvekava tehakse põhjalikult ringi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles