Nafta hinna seletamatu järsk kukkumine

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Nafta hinna järsk langus hakkab nõudma ohvreid ettevõtete seas, kelle varasemad investeeringud tehti palu kõrgema hinnataseme ootuses.
Pilt on illustratiivne. Nafta hinna järsk langus hakkab nõudma ohvreid ettevõtete seas, kelle varasemad investeeringud tehti palu kõrgema hinnataseme ootuses. Foto: Reuters / Scanpix

Pärast seda, kui nafta hind oli suurema osa esmaspäevasest kauplemispäevast püsinud poole protsendiga plussis, kukkus see kümme minutit enne kella üheksat meie aja järgi mõne minutiga üle kolme protsendi. Kauplemispäeva lõpuks kujunes hinnalanguseks 2,6 protsenti, mis oli viimase kahe kuu suurim hinnalangus.

Nafta hinna kukkumine vedas kaasa ka kulla ja vase hinna ning isegi euro kursi. Adekvaatset põhjendust ootamatule hinnalangusele pole osanud keegi veel anda.

Turuosalised segaduses

«Kauplejad tardusid nagu hirv valgusvihus,» ütles The Wall Street Journalile maaklerfirma Vantage Trading kaupleja Peter Donovan. «Helistasin neljale kauplejale ja nad vastasid, et me ei tea, mis toimub,» lisas ta.

«Dramaatilist müügilainet ei põhjustanud mitte ükski nähtav fundamentaalnäitaja. Tundub, et selle vallandas süstemaatiline viga arvutikauplemises,» ütles Reutersile investeerimisfirma Jefferies Bache naftakaupleja Tony Machasek. Samas ta lisas, et kuna nafta hind oli juba pikemat aega pidevalt tõusnud ning turg võis olla veidi üleostetud, võis järsu müügilaine põhjustada positsioonide likvideerimine.

Üks Singapuri kaupleja rääkis uudisteagentuurile ka riskifondist, kes likvideerivat oma positsioone. «Turuosaliste sõnul oli agressiivne kukkumine naeruväärne,» ütles Bloombergile tooraineturgude uudiskirja Barratt’s Bulletin tegevjuht Jonathan Barratt. «Me siin mõtleme kõik, et äkki oli tegemist vale näpuliigutusega ja nii see hind alla läks. Realistlikud tasemed peaksid olema tunduvalt kõrgemad,» lisas ta.

Kuna nafta hind on kerkinud üsna kõrgele, on hakatud spekuleerima selle üle, et Ameerika Ühendriigid võivad kasutusele võtta strateegilised varud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles