Ametiühing tahab Tallinki töötajatele 6,5-protsendist palgatõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki alus.
Tallinki alus. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) peab Tallinna börsil noteeritud laevafirmaga Tallink läbirääkimisi Tallinki Eesti lipu all sõitvate laevade töötajate palkade tõstmiseks 6,5 protsenti ja shuttle-tüüpi laevade töötajatele 20-protsendise lisatasu maksmiseks.

EMSA esimees Jüri Lember ütles BNS-ile, et mais alanud palgaläbirääkimised on kestnud terve suve ja praeguseks on toimunud ametiühingu ja Tallinki esindajate vahel kuus kohtumist.

«Meie hetkenõue on 30 eurot [palgatõusu] 1. septembrist ja 30 eurot 2013. aasta 1. jaanuarist kõigile töötajatele," rääkis Lember. "Kahe shuttle-tüüpi laeva meeskondadele on ka teatud lisatasu nõue.»

EMSA soovib Tallinki shuttle-tüüpi laevade töötajatele 20-protsendist lisatasu.

Lemberi sõnul loodab ametiühing, et lähema paari-kolme nädala jooksul jõutakse Tallinkiga palgatõusu osas lõpliku kokkuleppeni ja saab sõlmida kollektiivlepingu.

Ta märkis, et läbirääkimised on siiamaani kulgenud konstruktiivses õhkkonnas. «Ja selle tõttu ei ole meil põhjust olnud ka otse pressi poole pöörduda. Tavaliselt me pöördume pressi poole siis, kui meil on tõsine konflikt ja kui on selge, et ka avalikkuse seisukoht on oluline.»

«Sõda tuleks kindlasti vältida. Streik on viimane vahend, et palgaleppele jõuda,» kommenteeris ta.

Lember märkis, et teisipäeval ootab ametiühing järjekordset Tallinki-poolset kirjalikku seisukohta EMSA nõuetele ja eeldatavasti toimub järgmise nädala esimeses pooles veel kord kohtumine laevafirma esindajatega. Ta lisas, et sel neljapäeval toimub ametiühingu juhatuse koosolek. «Kui Tallink täna midagi esitab, saame neljapäeval juhatuses nende pakkumist ka arutada.»

EMSA juht lisas, et üldiselt ollakse Tallinkiga liigutud teineteisemõistmise õhkkonnas, välja arvatud kahe aasta tagune palgaleppe teema, mis on praegu kohtus.

«Esimene istung kahe aasta jooksul, mis on meie jaoks veidi kummastav, toimub alles 31. oktoobril. Siiamaani on toimunud kohtuniku nägemusel kaks korralduslikku istungit, kus on põhiistungi seisukohti püütud paika panna,» kommenteeris ta.

Tallink Grupi personali- ja arendusdirektor Vahur Ausmees ütles BNS-ile, et palgaläbirääkimised on praegu pooleli, tema sõnul ei ole ettevõttel heaks tavaks sellises faasis teemat rohkem kommenteerida. «Ettevõte hoolib oma töötajatest ja Tallinki Eesti lipu all töötavate meremeeste palgad on Eesti keskmisest oluliselt kõrgemad. Sellele on kaasa aidanud pidevad palgatõusud, eelmisel aastal lausa üheksa protsenti,» märkis Ausmees.

Varasema info põhjal esitas EMSA 2010. aasta sügisel Harju maakohtule hagi Tallink Grupi ning tema tütarettevõtete vahelise palgaleppe täitmise vaidluses.

Ametiühing märkis toona, et on seisukohal, et Tallink on rikkunud lepingut ja mitte täitnud endale võetud kohustusi, jättes tõstmata töötajate palgad kollektiivlepingus ettenähtud kuue protsenti võrra. Samuti on tööandjad ametiühingu sõnul juba pikka aega jätnud osale töötajatele maksmata nende põhitöötasu kokkulepitud määras, viies töötajad üle tunnipalkadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles