Hiinas suletakse Jaapani tehaseid

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani lipp.
Jaapani lipp. Foto: SCANPIX

Hiinas sulgesid eile uksed kümned Jaapani ärid, paludes ühtlasi oma kaasmaalastel tänavatele mitte ilmuda – kartes kahe riigi vahelise saartetüli tõttu vallandunud protestide ägenemist.

Pärast seda, kui Jaapani valitsus teatas läinud nädalal, et on ostnud eraomanikult ära Senkaku ehk hiinapäraselt Diaoyu saared, on Hiinas levinud massilised ja üha vägivaldsemad meeleavaldused.
Protestid jätkusid eile, sundides mitmeid firmasid, nende hulgas Uniqlo brändi omanikku Fast Retailingut oma poed Pekingis kinni panema, kirjutab Financial Times.

Elektroonikafirma Canon teatas, et on peatanud kuni kolmapäevani töö kolmes tehases, et tagada töötajate turvalisus.

Esmatarbekaupluste kett 7-11, mille omanik on Jaapani grupp Seven & I Holdings, otsustas sulgeda 40 oma 151st poest Pekingi kesklinnas.

«Keegi pole veel sisse murdnud ega ühtegi meie poodi rünnanud, kuid me teeme seda turvakaalutlustel,» ütles ettevõtte esindaja.

Rõhutades süvenevaid pingeid kahe Aasia suurima majanduse vahel teatasid Hiina riiklikud ajalehed, et eile asus vaidlusalaste saarte poole teele üle 1000 Hiina kalalaeva.

Protestid kujutavad endast suurimat Jaapani-vastaste meeleolude puhangut alates aastast 2005, mil Tokyo teatas kavatsusest anda vaidlusalastes vetes gaasipuurimiste lubasid.

Suurimad meeleavaldused leidsid tookord aset Shanghais, kus läbi linna marssis 10 000-20 000 inimest, kes lõhkusid Jaapani restorane ja Jaapani autosid – politsei passiivse pilgu all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles