Viirus jõuab arvutisse juba tehases

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Küberkurjategijad on leidnud mooduse, kuidas paigaldada viiruseid arvutitesse juba siis, kui neid alles tehases kokku pannakse. Hiljuti on tarkvaratootja Microsoft avastanud mitmeid täiesti uusi arvuteid, mis juba tehasest tulnuna endas ohtlikke viiruseid peidavad.

Üks avastatud viirustest, Nitol, asub kohe jahtima värske arvutiomaniku pangaandmeid.

Microsofti spetsialistid said probleemile jälile, kui ostsid erinevatest Hiinas asuvatest tehastest 20 arvutit – neist kümme lauaarvutit ja kümme sülearvutit. Ostetud masinatest neli olid juba tehasest tulles viirusega nakatunud. Viirused jõudsid arvutitesse piraattarkvaraga, mida Hiina tehastes oli arvutitesse paigaldatud.

Nitoli-nimeline viirus on avastatuist ohtlikem – arvutit sisse lülitades loob see ühenduse kurjategijate serveriga ja hakkab varastama kasutajaga seotud informatsiooni. Nitoli arendamisega on seotud pikka aega tegutsenud kuritegelik grupeering, keda on küberkuritegevusega seostatud juba 2008. aastast.

«Avastasime, et viirus võib ise lülitada sisse arvuti veebikaamera ja mikrofoni, võimaldades kurjategijatel põhimõtteliselt näha ja kuulda arvutit kasutavat inimest,» kirjutas Microsofti spetsialist Richard Boscovich blogipostituses.

Microsoft sai õiguse võtta kontrolli alla viirusega seostatud domeen 3322.org, mille omanikuks on hiinlasest ettevõtja, kelle sõnul ei toimu domeeni varjus mingit küberkuritegevust. «Meie tegevuspoliitika ei luba mingit kahtlast ega kuritegelikku tegevust,» ütles ta uudisteagentuurile Associated Press.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles