Naftahind kukkus 4 minutiga 4 dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftahind kukkus 4 minutiga 4 dollarit.
Naftahind kukkus 4 minutiga 4 dollarit. Foto: SCANPIX

Närvilised turud läkitasid toornafta barrelihinna nelja minutiga ligi 4 dollarit allamäge. Vapustatud maaklerid aimavad strateegiliste riiklike varude käikulaskmist.

Eile umbes kell 18:51 Londoni aja järgi kukkus Brent toornafta Euroopa ICE börsil tugeva 115 dollari tasemelt barrelist lausa 111,50 dollari madalusse.

Selleks ajaks, kui futuurid 39 minutit hiljem paika loksusid, olid nad 2,87 dollarit odavamad, 113,79 dollarit barrelist.

Maaklerid ja analüütikud olid kukkumise kiirusest ja sügavusest pahvid ning ütlesid, et intsident peegeldab muret USA strateegiliste naftavarude käikulaskmise pärast nüüd, mil pinged Iraani tuumaprogrammi ümber ägenevad.

«Kõik on olnud USA varude vallapäästmise pärast otsekui tulistel sütel. Turgude ootus on, et tõenäoliselt on vajadus selleks varsti käes,» ütles Citigroupi strateeg New Yorgis Eric Lee.

2011. aasta 23. juunil teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) 60 miljoni barreli erakorralisest käikulaskmisest lääneriikides, sealhulgas 30 miljonit barrelit USA varudest – mille tulemusel kukkusid toornafta futuurid koguni 7,4 protsenti.

Washingtonil on varuks 695 miljonit barrelit toornaftat.

Läinud nädalal kerkis Brent nafta hind 117,95 dollarile barrelist, mis on kõrgeim hind alates maikuust.

Robert McNally konsultatsioonifirmast Rapidan Group ütles, et kui hind ületab 120 dollari piiri, lastakse varud käiku.

Augustis pöördusid G7 rahandusministrid naftaeksportijate poole palvega tõsta tootmismahtu. Ühtlasi kavatsevad nad kutsuda IEAd üles «tagama, et turgude vajadused oleksid piisavalt ja õigeaegselt täidetud».

«Selget aluspõhjust selleks hinnakukkumiseks polnud,» ütles Freepoint Commoditiesi strateeg Brison Bickerton. Ta pakkus, et kukkumine viitab sellele, et «turule on tulemas suur tehing ning viimane ei ole selliseks koguseks valmis».

ICE börsi lähedalseisvate allikate kinnitusel ei tulenenud hinnakukkumine tehnilisest veast.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles