Eesti reservid tõid rekordkasumi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata üha suurenevatele eelarvepuudujääkidele lubavad G7 riikide rahandusministrid majanduse toetuspakettidega jätkata.
Vaatamata üha suurenevatele eelarvepuudujääkidele lubavad G7 riikide rahandusministrid majanduse toetuspakettidega jätkata. Foto: Corbis / Scanpix

Kui suur osa investoreid võttis mullu vastu valusaid kaotusi, siis Eesti riigi investeerimisportfell paisus hitiks muutunud konservatiivsete võlakirjade abil jõudsamalt kui iial varem. Aastaga teeniti juurde ligi kaks kolmandikku stabiliseerimisreservi mahust.


Kriisi keskel aktsiaid ja riskantsed võlakirju peljanud investorid muutsid eelmisel aastal populaarseks valitsuste võlakirjad, mille hinnaralli aitas Eesti riigile kuuluvate reservide ja krooni kattevara pealt teenida enam kui iial varem,kirjutab

Äripäev

.

Kümmekond Eesti Panga ja rahandusministeeriumi osakonna töötajat koos välishalduritega teenisid riigile kuuluva 65-miljardilise väärtpaberiportfelli pealt eelmisel aastal ligi 4 miljardit krooni tulu ehk kaks korda enam kui aasta eest.

Paremini hallatavaks portfelliks kujunes stabiliseerimisreserv, mille pealt teeniti üle 8 protsenti aastatoolust. Võrdluseks, näiteks Eesti pensionifondide võlakirjafondide eelmise aasta keskmiseks tootluseks jäi -2,4 ning riskantsete aktsiafondide puhul koguni -27 protsenti. Parim fond (SEB Konservatiivne) teenis 3,2 protsenti tootlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles