Laupäeval tähistatakse Eestis ülemaailmset vaba tarkvara päeva

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval tähistatakse Eestis ülemaailmset vaba tarkvara päeva
Laupäeval tähistatakse Eestis ülemaailmset vaba tarkvara päeva Foto: Corbis/Scanpix

Vaba tarkvara päeva tähistatakse rahvusvaheliselt juba aastast 2004. Päeva eesmärgiks on tõsta avalikkuses esile tarkvaraga seotud vabadusi ning aidata kaasa vaba tarkvara ja avatud standardite levikule. Eestis toimub vaba tarkvara päev Tartus, Raplas ja Tallinnas.

Tallinna üritus toimub kööstoos «Erinevus rikastab» nädala lõpukontserdiga Vabaduse väljakul, Tartus kogunetakse Genialistide Klubi kohvikus ja Raplas kohalikus kultuurikeskuses.

Koostöös demokraatiapäevaga käiakse koolides rääkimas vaba tarkvara rollist tänapäeva demokraatias alates e-valimistest kuni kodanikuühiskonna arendamise vahenditeni.

Tallinna ürituse korraldaja Laur Mõtus tõdes: «Me sõltume tänapäeval igasugu elektroonilistest vidinatest, aga ei mõtle tihti sellele, et miks me neile üldse olulisi ülesandeid usaldame. Vaba tarkvara kasutamine annab meile endile kontrolli oma seadmete üle ja võimaluse neid rohkem usaldada.»

Vaba tarkvara tunnuseks on spetsiaalsed litsentsid, mis lubavad kõigil tarkvara vabalt kasutada, muuta, jagada ning täiustada.  

Vaba tarkvara liikumine on saanud alguse 1970. aastatel USA ülikoolide tarkvaralaboritest ja vastava kodanikuliikumise algust tähistab Vaba Tarkvara Sihtasutuse loomine 1985. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles