Koristatud eluaseme müügilootus on suurem

, Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna elamispindade maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid näevad oma igapäevatöös erisuguseid kortereid. Nende sõnul tekib ostuhuvi pigem paremal asuva korteri vastu, sest segamini korteris ringi liikudes ei teki ostjail ei kodutunnet ega visiooni.
Maaklerid näevad oma igapäevatöös erisuguseid kortereid. Nende sõnul tekib ostuhuvi pigem paremal asuva korteri vastu, sest segamini korteris ringi liikudes ei teki ostjail ei kodutunnet ega visiooni. Foto: Arco Vara maaklerite kogu

Enamik müügis olevatest korteritest pole kaua aega näinud põrandaharja ega tolmulappi, omanikud aga ei teadvusta, et niimoodi korteri müügiaeg pikeneb, kirjutab Arco Vara maakler Aivar Kaljulaid Postimehe erilehes Kinnisvara ja Ehitus.

Maaklerina olen näinud üsna uskumatuid pilte – kassidest kubisevaid kortereid, kus lehkab kassirooja järele, korteri lakke naljaviluks riputatud poomissõlme, õllepurkidega kaunistatud seinu ning kolist nii koormatud tube, et sinna ei saa sissegi astuda.

Paku kodutunnet

See pole ka aastatega palju muutunud, samasugune on ka ostjate reaktsioon. Endale eluaset otsivad kliendid soovivad leida uut kodu ehk kodutunnet, mida on raske võõrale inimesele pakkuda. Ent kui suudetakse pakkuda eluaseme külastamisel ostjale positiivset emotsiooni, võib sellest välja kasvada tehing ning sooritatakse ost.

Ebameeldivat lõhna tundnud või segamini tube näinud ostja eluasemest huvitatud pole. See tähendab, et müük venib ja tavaliselt ei saa müüja ka sellist hinda, nagu sooviks.

Et eluase näeks välja müügivalmis, ei pea väga palju vaeva nägema. Kui maakler saabub ostuhuvilisega eluaset vaatama, tuleks rutiinsest elustiilist välja astuda. Vahetult enne ostuhuvilise saabumist ei tasu hakata süüa valmistama, pesu pesema või kiirremonti tegema. Mitte mingil juhul ei tohiks vahetult enne, kui klient uksest sisse astub, WC-lõhnastajaga kõiki tube üle lasta.

Mida siis teha? Väga lihtne – ava aknad tuulutamiseks, pane vedelema jäänud asjad oma kohtadele tagasi, vajadusel puhasta põrandad tolmuimejaga ja tõmba akende eest kardinad, et valgus sisse paistaks. Mida puhtam, avaram ja valgusküllasem näeb välja eluase, seda parema mulje jätab see ostuhuvilisele.

Kui juhuslikult on eelmistest jõuludest kuusepuu nurka seisma jäänud, siis viska see ka kindlasti välja!

Kiirenda müügiaega

Tallinnas asuvate korterite müügiperiood on enamasti kolm kuni kuus kuud kuulutuse avaldamisest. Maakleri nõuannete järgi korrastatud elamispind on aga võimalik müüa kiiremini.

Võtame näiteks hiljuti ostja leidnud Lasnamäe kahetoalise korteri. Hinna tõttu tundsid üsna paljud inimesed korteri vastu huvi ja maakler käis seda näitamas isegi kaks korda päevas. Samas ei leitud nende inimeste seast ostjat, sest korteri omanikul oli harjumus toas suitsetada.

Palusin omanikul edaspidi tubades enam mitte suitsetada ja tube tuulutada ning järgmine klient, kes korterit vaatama tuli, oli ka ostja. Pole vaja teha palju, kuid vaja on teha õigeid asju.

Tee vaid sanitaarremonti

Remondi alla peidetud raha tagasi ei saa, sest inimesed otsivad pigem objekte, kus ise remonti teha ja täpselt nii, nagu ise heaks arvavad. On väga raske leida korterile ostjat, kellele just selline remont meeldib, mis on eluasemes tehtud ning kes on nõus selle eest ka juurde maksma.

Mida aga teha võib, on piiratud kulutustega sanitaarremont. Kruvi kinni loksuvad pistikupesad, vaheta katkised lambikuplid, liimi kinni lokkivad tapeediservad või pane uus tapeet, sest need on asjad, mis riivavad võõral inimesel silma.

Kuidas neid märgata? Palu mõnd töökaaslast, tuttavat või sugulast, kes pole ammu külas käinud ja näita talle korterit. Võõras silm näeb häirivad asjad kohe ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles