Oettinger: gaasi hinnad peavad kõigis ELi riikides olema samad

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger ütles reedel, et Venemaalt imporditud maagaasi hinnad peaksid olema samasugused kõikidel Euroopa Liidu (EL) turgudel.

«Keskpikas perspektiivis tähendab meie turgude integreerimine ühesuguseid hinnaarenguid kõigil ELi turgudel,» ütles Oettinger reedel konverentsil Vilniuses. «Ei saa olla nii, et mõnes liikmesriigis on gaas kuni 30 protsenti odavam kui teistes liikmesriikides.»

Venemaa presidendi Vladimir Putini hiljutise seadluse järgi peavad Venemaa strateegilised ettevõtted saama valitsuselt loa, et pidada läbirääkimisi hindade üle. Samuti on valitsuse luba vajalik selleks, et väljastada rahvusliku julgeoleku seisukohalt olulist informatsiooni.

Gazpromi juht Aleksei Miller ütles teisipäeval, et seadlus välistab Leedu, Poola ja Saksamaa energiaettevõtete võimalused saada Gazpromilt hinnaalandusi.

Euroopa Komisjon algatas möödunud nädalal uurimise, kas Gazprom on kuritarvitanud kaheksas Euroopa Liidu liikmesriigis oma domineerivat positsiooni gaasi tarnijana. Need kaheksa riiki on Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Bulgaaria.

Kahtluste kohaselt ei ole Gazprom lasknud turult, kus gaas on odavam, tarnida seda kõrgema hinnaga turule. Nii on Gazprom teinud EL-i siseturu tegevusele takistusi. Domineeriva turupositsiooni ärakasutamine tähendab seda, et Gazprom on väidetavalt takistanud teiste gaasitarnijate turuletulekut ja gaasihangete mitmekesistamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles