Vene suursaadik: Gazprom ei domineeri ELi energiaturul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: Peeter Langovits

Venemaa esindaja Euroopa Liidu (EL) juures Vladimir Tšižov ütles, et Gazprom domineerib mõne Euroopa riigi turul, kuid mitte tervel Euroopa Liidu turul.

Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat uurib Gazpromi võimalikku turuseisundi ärakasutamist kaheksas riigis.

«Raske on vältida muljet, et mõned neist riikidest – ma ei hakka rääkima valimatult neist kõikidest – astusid ilmselt Euroopa Liitu ja NATOsse selleks, et pääseda võimalikult kaugele Venemaast. Kuid seejärel avastasid, et toru eest ei ole kuhugi põgeneda,» ütles Tšižov pressikonverentsil. «Ja teist energiaallikat Gazpromi müüdava gaasi kõrvale ei ole praegu ega ole ka oodata.»

Tšižov ütles, et Gazpromi osa tarnetest nendesse kaheksasse riiki moodustab 60–100 protsenti. Kuid tema sõnul on ebaõiglane Euroopa Komisjoni hinnang, et Gazprom võib ära kasutada oma domineerivat seisundit.

«Kui EL või täpsemalt Euroopa Komisjon räägib ELi ühisest energiaturust, siis selles ei ületa Gazpromi osa ilmselt 20 protsenti,» ütles Tšižov. Sellega on Gazprom kõige suurem tarnija, ülejäänute turuosa on väiksem, kuid neid on üsna palju - Norra, Alžeeria ja Katar, ütles Tšižov.

«Leedus, mille juhid minu meelest ei varja rõõmu uurimise alustamise üle, on Gazpromi gaasi osa 100 protsenti pärast Ignalina tuumaelektrijaama sulgemist ELi nõudel,» ütles Tšižov.

Tšižovi sõnul on ELi ühine energiaturg fragmenteeritud ja ka Euroopa Komisjon on möönnud, et töö selle loomisel ei ole kuigi kaugele jõudnud. «Kui turg on fragmenteeritud, siis pole Gazprom selles süüdi,» ütles Tšižov.

Kuigi maagaasi hindu naftaga siduv hinnavalem pole ideaalne, pole Tšižovi sõnul keegi välja mõelnud midagi paremat. «Neljast energiakaubast, mida turgudel müüakse, on ainult kahel, naftal ja kivisöel, maailmaturg. Gaasil ega elektrienergial midagi sellist pole,» ütles Tšižov.

Euroopa Komisjonil on kahtlusi, et Gazprom on kuritarvitanud kaheksas Euroopa Liidu liikmesriigis oma domineerivat positsiooni gaasi tarnijana. Need kaheksa riiki on Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Bulgaaria.

Kahtluste kohaselt ei ole Gazprom lasknud turult, kus gaas on odavam, tarnida seda kõrgema hinnaga turule. Nii on Gazprom teinud ELi siseturu tegevusele takistusi. Domineeriva turupositsiooni ärakasutamine tähendab seda, et Gazprom on väidetavalt takistanud teiste gaasitarnijate turuletulekut ja gaasihangete mitmekesistamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles